Biserica
Biserica sursa foto pixabay

În fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur, numiți și “Protectori ai învățământului teologic”, potrivit digi24.ro.

Sărbătoarea este menționată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este dedicată împăcării, deoarece semnifică unitatea creștinilor.

În creștinismul răsăritean, cei Trei Mari Sfinți mai sunt cunoscuți și sub numele de cei „Trei Mari Ierarhi și învățători ecumenici”, iar în catolicismul roman, cei trei sunt onorați ca „Doctori ai Bisericii”. Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit pe data de 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul este celebrat pe 13 noiembrie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este prăznuit în biserică pe 27 ianuarie. “Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți separat, fiecare are o dată fixă de celebrare, însă și împreună, o zi comună de sărbătoare.

În anul 1084, Sfinții Ierarhi s-au arătat în vis Episcopului Ioan Mauropus al Evhaitelor și au spus într-un glas:

„La Dumnezeu una suntem și nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnați fiind de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi unul întai și altul al doilea, și de vei chema pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singura zi”. În urma evenimentului trait de către Episcopul Ioan s-a hotărât să se stabilească o zi comună de prăznuire pentru cei Trei Sfinți Ierarhi”, a declarat Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București. Sărbătoarea cu cruce roșie în calendarul ortodox desemnează un praznic împărătesc al unui sfânt (ori mai mulți) important. De obicei, sărbătorile cu cruce roșie sunt încadrate (în calendarul bisericesc) în cerc sau paranteze, semn distinctiv pentru importanța slujbei. “Este bine ca în zi sfântă să mergem la biserică, să ne rugăm și să evităm să facem munci grele.

În această zi, precum și în alte zile de sărbătoare, nu se recomandă să se facă treburi grele în gospodările.

Este o zi desemnată pentru odihnă, pace și apropiere de cei dragi. În ziua praznicului, în special la sate, se organizează slujbe în biserică, se pomenesc persoanele dragi care nu mai sunt în viață, iar credincioșii obișnuiesc să împartă alimente de pomană celor nevoiași”, conchide Părintele Gabriel Cazacu. Potrivit obiceiului, se împarte colivă, dar și fructe și preparate din pește. Mâncarea este oferită unui număr de trei bărbați, în amintirea celor dragi care au trecut în neființă. Potrivit tradiției populare, din 30 ianuarie se schimbă vremea și încep să crească temperaturile în întreaga țară.