inima
inima sursa foto pixabay

Un cardiolog renumit britanic, medicul Christopher Broyd de la Spitalul Nuffield Health Brighton, trage un semnal de alarmă, avertizând că 5 obiceiuri zilnice pe care oamenii nu le știu, te îmbolnăvesc de inimă, potrivit ziare.com.

„Un stil de viață sedentar poate duce la creșterea în greutate, colesterol crescut și creșterea tensiunii arteriale, toate acestea crescând riscul de boli cardiovasculare”, avertizează dr. Christopher Broyd, cardiolog de la Spitalul Nuffield Health Brighton din Marea Britanie.

„Mișcarea regulată este esențială pentru sănătatea inimii.” Dar nu este nevoie să te stresezi să mergi la sală în fiecare zi – începe doar cu pași mici. „Începeți cu activități simple, cum ar fi mersul pe jos, pedalatul sau folosirea unei biciclete staționare”, recomandă Broyd. „Chiar și mișcările scurte de activitate, cum ar fi plimbările de 10 minute, se pot adăuga în timp și pot crește treptat rezistența.” Stresul cronic – cum ar fi cel cauzat de locuri de muncă solicitante sau probleme de familie – poate contribui la problemele cardiace, spune cardiologul.

„Stresul prelungit poate afecta negativ inima prin creșterea tensiunii arteriale și creșterea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral”, explică Broyd.

„Stresul încurajează, de asemenea, mecanisme de adaptare nesănătoase, cum ar fi supraalimentarea sau fumatul. „Stresul cronic la locul de muncă poate crește tensiunea arterială, poate duce la obiceiuri alimentare proaste și poate perturba somnul, toate acestea putând afecta sănătatea inimii în timp.”

„Lipsa somnului sau somnul de proastă calitate pot crește tensiunea arterială, pot contribui la obezitate și pot perturba procesele naturale de reparare a organismului”, spune Broyd. „Tulburările de somn precum apneea în somn pot afecta, de asemenea, în mod semnificativ sănătatea inimii.” „Lipsa somnului sau somnul de proastă calitate pot crește tensiunea arterială, pot contribui la obezitate și pot perturba procesele naturale de reparare a organismului”, spune Broyd.

„Tulburările de somn precum apneea în somn pot afecta, de asemenea, în mod semnificativ sănătatea inimii.”

„Consumul de cofeină sau nicotină după-amiaza târziu și seara poate interfera cu somnul”, avertizează Broyd. „În mod similar, deși alcoolul vă poate face inițial să vă simțiți somnoros, acesta vă poate perturba ciclul de somn mai târziu în timpul nopții.” „Lipsa expunerii la lumina soarelui poate duce la deficiență de vitamina D, care a fost legată de o tensiune arterială crescută, inflamație și un risc crescut de boli de inimă”, spune Broyd.

„Expunerea sigură la soare sau suplimentarea poate ajuta la menținerea sănătății inimii.”

Acest lucru este deosebit de important în lunile de iarnă, așa că asigurați-vă că profitați de pauzele la locul de muncă mergând afară. „Dacă lucrezi sau înveți în interior, fă pauze scurte pentru a ieși afară și a te bucura de soare”, recomandă Broyd. „Încearcă să ieși afară cel puțin 15-30 de minute în fiecare zi, mai ales dimineața, când soarele este mai puțin torid. Fă plimbări, stai într-un parc sau bucură-te de activități în aer liber, cum ar fi grădinăritul, plimbarea câinelui sau chiar să iei prânzul afară.”

„A fi izolat social sau a te simți singur îți poate crește riscul de boli de inimă”, spune Broyd. „Studiile au arătat că singurătatea poate declanșa stres, crește tensiunea arterială și poate afecta negativ funcția imunitară, toate acestea putând dăuna sănătății inimii.”