Cristian Tudor Popescu a schițat un „portret-robot” al celui care a protestat împotriva măsurilor anti-Covid impuse de autorități. Un portret care ar trebui să ne dea de gândit multora dintre noi, atât celor care am „prins” Revoluția din 1989, când eram în primii ani de școală, cât și a copiilor noștri.
„M-am uitat cu atenție la cum arată acești manifestanți însetați de „Libertate!”. Ce m-a înfiorat e că majoritatea lor covârșitoare sunt tineri, stimați cititori. Cei mai mulți, în jurul vârstei de 20 de ani. Viguroși, tunși viking, plesnind de energie, filmând și filmându-se întruna cu smartfoane. Sunt cu toții crescuți după 1989. Ei nu știu ce e aceea o dictatură. Nu știu ce e aceea libertate. Nu știu ce înseamnă un virus, o boală ucigătoare, spitalul. Nu știu cum e suferința, nu știu cum arată moartea, pentru ei bătrânii nu sunt doar morți, nici nu există. Nu știu să facă parte din altceva decât din găști de cartier și galerii de fotbal. Nu știu ce e foamea despre care fac strigare. Nu știu să vorbească, nu știu să gândească, nu știu decât să hăulească, la comandă, fără să înțeleagă prea mult ce. Sunt generația care trăiește În Neștire”, a scris Cristian Tudor Popescu, în Republica.
Vai de generațiile următoare
România are mari lacune (și) la nivel educațional, și nu ne referim doar la ceea ce înseamnă educația instituționalizată, adică sistemul de învățământ de stat, cât și la cel din cadrul familiei. Iar acest lucru se vede, zi de zi, pe stradă, unde țânci de câțiva ani vorbesc și se comportă urât. Iar ceea ce s-a vazut în zilele acestea, la protestele „libertății”.
„Sunt produsul educației, mai exact al ignoranței primite acasă și la școală. Am văzut acum în stradă doar câteva mii. Din păcate, păcatele părinților, sunt mult mai mulți. Sunt copiii României din ultimele 3 decenii, pe care n-au făcut-o ei, ci părinții lor. Nu vreau să mă gândesc, gândiți-vă dumneavoastră, cum va arăta România următorului deceniu, 3 e deja prea mult”, a mai scris CTP.
Citește și: CTP brevetează termenul „a fi șoșocat”