Ce e Immuni? La ce ajută? Și, mai ales, cât de sigură e aplicația? Avem nevoie de ea sau e un alt trend pentru posesorii de telefoane inteligente?
Imunni e o aplicație, la fel ca multe altele, e nevoie doar de un telefon smart și de acces la Internet. E o aplicație destinată urmăririi contactelor persoanelor diagnosticate cu coronavirus.
Immuni a devenit una dintre cele mai controversate aplicații. Dar și un subiect poate mult prea discutat. Și, da, avem și de ce să discutăm despre Immuni. Este aplicația aleasă de Italia pentru urmărirea contactelor în faza 2 a pandemiei, care va începe cu data de 4 mai. Deși nimic nu e foarte sigur.
De când aplicația dezvoltată de compania Bending Spoons a fost aleasă oficial pe 16 aprilie, întrebările nu au încetat. Despre funcționarea acesteia, despre confidențialitate și, mai ales, despre prelucrarea datelor utilizatorilor.
Încă se încearcă o clarificare și încă e o aplicație în curs de analiză. Și, cel mai important, se încearcă să se răspundă la cât mai multe întrebări, fără a intra în discuția medico-științifică. În ultimele ore, unele detalii au fost clarificate – cum ar fi alegerea soluției descentralizate – și s-a ajuns la un punct în care se poate contura profilul aplicației. E, până la urmă, o aplicație care s-ar putea dovedi crucială în ceea ce privește evoluția și răspândirea virusului.
Vittorio Colao este, în prezent, şeful unui grup consultativ al guvernului privind planurile de ieşire din carantină. Delcarația sa în legătură cu aplicația Immuni: „Dacă toată lumea sau aproape toată lumea o va avea până la vară va fi bine, altfel nu va fi de mare folos”.
Ce știm sigur, deocamdată: este o aplicaţie destinată urmăririi cazurilor/contactelor celor confirmați cu COVID-19 și a fost aprobată în Italia. Utilizarea nu e obligatorie. Cu toate astea, oficialii afirmă că va fi eficientă numai dacă cel puţin 50% din populaţie o descarcă.
Rămâne de văzut câți vor opta pentru a o folosi și, mai important de atât, dacă va reuși chiar să ne ajute în lupta asta actuală. Lupta tuturor.
Citește și: British Museum m-a lăsat să văd gratuit o parte de istorie