În Uniunea Europeană, fumatul tutunului este principala cauză a cancerului pulmonar. Totuși, potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an, nu toți fumătorii vor dezvolta această afecțiune.
S-a presupus, de mult timp, că fumatul duce la cancer pulmonar prin declanșarea mutațiilor ADN în celulele pulmonare normale.
”Totuși, acest lucru nu s-a putut dovedi niciodată până la studiul nostru, deoarece nu a existat nicio modalitate de a cuantifica cu exactitate mutațiile în celulele normale”, a spus Jan Vijg, Ph.D., un co-autor principal al studiului.
Celulele care alcătuiesc plămânii fumătorilor par să fie mai puțin predispuse la mutații și, prin urmare, nu dezvoltă cancer pulmonar
Studiul s-a folosit de mostre prelevate de la 14 persoane care nu au fumat niciodată, dar și de la 19 fumători. Celulele de suprafață recoltate din plămânii participanților au fost secvențiate individual pentru a măsura mutațiile din genomul lor.
”Aceste celule pulmonare supraviețuiesc ani întregi, chiar decenii, și astfel pot acumula mutații atât odată cu vârsta, cât și pe măsură ce se dezvoltă obiceiul de a fuma”, a explicat epidemiologul și pneumologul Simon Spivack de la Colegiul de Medicină Albert Einstein.
Deși fumatul a fost asociat, de mult timp, cu declanșarea deteriorării ADN-ului în plămâni, noul studiu a constatat că nu toți fumătorii sunt în aceeași situație
”Cei mai ”înrăiți” fumători nu au dezvoltat mutații. În timp ce cantitatea de țigări fumate de o persoană a fost legată de o creștere a ratelor de mutații celulare, după echivalentul a aproximativ 23 de ani de fumat un pachet pe zi, acest risc se stabilizează.”, a spus dr. Spivack.