Certurile în cuplu sunt mult mai dese și mai intense în perioada concediului, iar prea mult timp petrecut cu partenerul de viață poate duce la anxietate.
Sunt concluziile psihoterapeutului Beatrice Popescu care atrage atenția asupra faptului că, incusiv cheltuielile făcute în concediu, pot duce la discuții aprinse între parteneri.
Potrivit specialistului, românii au așteptări prea mari atunci când pleacă în vacanță, iar conflictele pornesc, frecvent, încă din faza planificării deoarece fiecare are propria viziune asupra concediului, arată publicația Descoperă.ro.
Psihoterapeut: ”O vacanță este visată tot timpul anului și avem așteptări enorme de la acea perioadă: să reparăm casa sau mașina, să ne vedem cu vechii prieteni, să ajungem la părinții din alte orașe sau țări, să vizităm destinații noi, incitante și să ne și relaxăm!
Potrivit declarațiilor, unii oameni își fac liste imense de obiective pe care trebuie să le bifeze într-o singură vacanță de 7-8 zile. Prin urmare, în momentul în care intervine obligativitatea, plăcerea dispare.
”O vacanță de calitate nu este una în care reușim să vedem 10-15 obiective, iar la sfârșitul ei suntem epuizați și frustrați de plafonul cheltuielilor, ci e una în care reușim să ne relaxăm, fără presiuni și cerințe exterioare sau așteptări aberante”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Popescu.
”Unii preferă să lucreze, refuzând să se bucure de starea de vacanță”
De asemenea, psihoterapeutul a punctat că nemulțumirile apar și din cauza schimării mediului înconjurător.
Ma mult, intervin și problemele financiare sau faptul că mulți aleg să lucreze inclusiv în concedii, neglijându-și partenerul.
”Cuplurile fără copii nu reușesc să se deconecteze în prezența partenerului. Pare că, brusc, după ce un an întreg s-a împărțit timpul între casă și job, în vacanță există prea mult timp la dispoziție în prezența partenerului și, invariabil, apar pe tapet nemulțumiri mai vechi, legate de relația cu socrii, cu părinții, nemulțumiri financiare. În plus, în loc să se concentreze pe călătoria în sine, unii își iau cu ei munca în vacanță, refuzând să se bucure de starea de vacanță”, a adăugat Beatrice Popescu.