A murit marea actriță Ileana Stana Ionescu

Marea actriță avea 87 de ani

Ileana Stana Ionescu
Ileana Stana Ionescu pag de Wikipedia

Teatrul Naţional Bucureşti anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu, la vârsta de 87 de ani. „Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună, potrivit g4media.ro.

Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic”, a anunțat Teatrul Naţional Bucureşti pe pagina de Facebook.

Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).

Era căsătorită cu actorul Andrei Ionescu.

Acesta anunța la începutul lunii iunie că soția sa se simțea extrem de slăbit, astfel că medicii au decis să o interneze o perioadă. Actorul a mărturisit că își așteaptă cu mare nerăbdare fiul acasă, care este plecat în Statele Unite ale Americii. Fiul său este medic și este stabilit de ani buni peste Ocean. Ileana Stana Ionescu primit premiul Gopo pentru Întreaga Activitate în 2019. Cu o carieră ce s-a întins pe parcursul a peste 60 de ani, actrița Ileana Stana Ionescu a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje de film și teatru.

Incendiu de amploare de vegetație izbucnit lângă Atena