Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, joi, că partidele din opoziție ar trebui să boicoteze alegerile locale din septembrie, sau măcar să amenințe președinția cu un boicot al acestora. Editorialistul crede că Guvernul trebuie să pună în balanță pericolul reprezentat de COVID-19 și desfășurarea în siguranță a alegerilor și „să decidă în orele următoare, nu în zilele următoare, dacă se țin sau nu alegeri”.
„Ca și USR, PSD trebuie să scrie o scrisoare președintelui republicii amenințând că nu participă la locale, că boicotează aceste alegeri și fac un tărăboi internațional dacă nu se hotărăște rapid. Nu poate să decidă numai guvernul. Indiferent dacă se țin sau nu se țin, trebuie să aibă loc o reuniune la Cotroceni cu șeful statului, toate partidele parlamentare, premierul, cei de la Autoritatea Electorală Permanentă și trebuie discutate cele două pericole.
Facem campanie și mergem la vot în condițiile de risc maxim din perioada stării de urgență și luăm anumite măsuri, dar cu toate aceste măsuri pericolul infectării rămâne mare, deci mergem la vot și riscăm sănătatea populației sau a celor care merg, sau nu mergem la vot și nu mai avem probleme cu sănătatea”, a punctat jurnalistul.
Cristoiu a mai adăugat că amânarea alegerilor locale nu ar afecta deloc societatea și că dacă nu se vor organiza consultări între partide și președintele României, și mai ales dacă organizarea scrutinului din septembrie va rămâne strict apanajul Guvernului, se poate ajunge în situația în care Guvernul să decidă în ultimul moment să amâne alegerile din cauza sondajelor care ar putea să fie potrivnice PNL-ului.
„Întrebarea în cazul alegerilor, este dacă nu se țin acum, omul moare? Cât de grav afectează viața oamenilor din România amânarea alegerilor față de gravitatea riscului de a se infecta. Acest lucru nu trebuie lăsat pe seama Guvernului. Trebuie să decidă cât mai repede dacă se țin pentru că procesul electoral începe. Noi nu putem începe un proces electoral și cu o săptămână înainte de alegeri, Guvernul, constatând că stă prost în sondaje zice . Așa ceva nu există. Mai degrabă le amânăm”, a explicat Cristoiu.
Jurnalistul a mai sugerat că trebuie modificată și legislația electorală, în sensul în care semnăturile pe care un candidat la primărie, spre exemplu, să poată fi obținute și prin sms, nu fizic.
„S-a modificat legislația și s-a propus ca pentru lista de susținători să fie cel puțin 1.000 de persoane pentru funcția de primar. În atmosfera asta de panică, oprești unul pe stradă, dacă nu te acceptă omul? Și atunci se poate conveni o modificare rapidă a legislației să se renunțe la semnături sau semnăturile să fie SMS-uri.
Apoi, luăm ca exemplu decizia de a se ține scrutinul din septembrie. Se hotărăsc niște măsuri de protecție sanitară. Purtarea măștii, spălatul pe mâini, păstrarea distanțării sau datul cu dezinfectant. Sunt suficiente aceste măsuri pentru o campanie electorală minim democratică, corectă, să desfășurăm alegeri? Dacă nu, atunci măsurile care se iau trebuie stabilite de comun acord cu partidele parlamentare pentru că s-ar putea ca anumite măsuri să afecteze democrația”, a mai spus Ion Cristoiu.
Citește și: Cristoiu, previzionează suspendarea lui Iohannis și victoria PNL la parlamentare