Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că singurul tratament anti COVID va ajunge săptămâna viitoare și în România. Este vorba de un lot de Remdesevir (medicamentul testat cu succes în Statele Unite împotriva răspânirii virusului SARS-COV-2), mai exact 600 de flacoane care vor fi repartizate către spitalele de boli infecțioase sau care sunt suport COVID.
Remdesivir este singurul tratament anti CVID-19, a cărui utilitate a fost confirmată clar în cadrul studiilor, iar Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Rendesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România, anunță B1.ro.
„Există un contract de confidențialitate, ne-a atenționat compania producătoare, deoarece acest produs este într-un studiu clinic. S-a primit deja confirmarea că o să vină un nou lot de doze săptămâna viitoare. Urmează să mai primim 600 de flacoane, dar ține foarte mult, după cum știți, la nivelul SUA, președintele Trump a impus oarecum ca toată producția să rămână în SUA”, a declarat Nelu Tătaru, săptămâna trecută, la Iași.
E este Remdesivir?
Remdesivir este primul medicament pe care Asociația Europeană pentru Medicamente (EMA) l-a recomandat pentru a fi utilizat în UE în lupta împotriva coronavirusului. Este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții.
Analogii de nucleotide seamănă cu moleculele cunoscute sub numele de nucleotide, care apar în mod natural în corp și sunt elemente esențiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) și Acidul Dezoxiribonucleic (ADN). Unele virusuri sunt „păcălite” să încorporeze analogii în materialul lor genetic, iar acest lucru perturbă procesele chimice ale virusului, distrugându-i capacitatea de a se multiplica și împiedicându-i răspândirea.
Compania farmaceutică americană Gilead, producătoarea medicamentului, a arătat că 5 zile de tratament cu Remdesivir echivalează cu 10 zile de tratament pentru persoanele cu forme severe de Covid-19. Pe data de 1 mai, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a autorizat, în procedură de urgență, folosirea medicamentului pentru adulții și copii spitalizați cu Covid-19.
Citește și: Klaus Iohannis: Achiziționăm vaccinul anti Covid, dacă va fi disponibil