Conform titlului și campaniei Declic, cu toții cerem o lege care să se respecte și care să se și aplice. Cu toate acestea, se militează pentru o lege blocată. Modificarea Codului silvic s-a blocat în Camera Deputaților. Și nu e blocată de câteva zile, e blocată de prea mult timp. De mult prea mult timp. Nu cerem prea mult, cerem doar normalitate și bun simț.
”Deputații nu au mai pus pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate votul amendamentelor propuse la Codul Silvic. Practic, modificările legislative cerute de Comisia Europeană pentru a nu ataca România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, par a fi abandonate de deputați.
Mai avem doar câteva zile pentru a transpune legislația europeană privind pădurile în Codul Silvic. Dar, după o lună de certuri și dezbateri, parlamentarii par a fi indeciși între cererile ecologiștilor, Comisiei și industriei.
Procesul legislativ pare a se fi blocat săptămâna trecută când reprezentantul sindicatelor din silvicultură a amenințat cu proteste dacă nu se elimină din Codul Silvic articolul anti-monopol care interzice marilor companii precum Schweighofer să achiziționeze peste cota de 30 % dintr-un tip de lemn.
Suntem la un pas de etapele finale ale procedurii de infringement care vor aduce cu ele și sancțiuni. Asta dacă deputați nu se mobilizează pentru a vota modificările cerute de Comisie, de Declic și de alte organizații ecologiste. Și pentru a respinge amendamentele toxice cerute de industrie!
Printre modificările la Codul Silvic cerute de Comisie, dar și de 49 000 membri Declic, se numără includerea tocăturii și a altor produse din lemn în definiția materialului lemnos. Peste 1 milion de tone de tocătură sunt transportate, anual, fără aviz de transport, conform Ministerului Mediului. Peste 1 milion de tone de lemn la care nimeni nu-i verifică proveniența”, se arată pe pagina de Facebook a comunității Declic.
Se semnează împotriva drujbelor, dar nu se poate duce o luptă doar cu semnături adunate. ONG-urile luptă singure pentru o lege adormită. Și asta în timp ce românii își fac planuri pentru vacanțe, întorc spatele și caută o cazare prin Turcia.
Nu ne mai miră nimic. Cozile de topor rămân acolo unde le este locul: în pădure și în Camera Deputaților.
Citește și: Jan Heikrodt și înotul printre gunoaiele din Marea Mediterană