Pompierii din România vor interveni la lichidarea incendiilor de vegetație din Grecia

Cei 40 de pompieri au plecat deja spre Republica Elenă

Incendiu
Incendiu sursa foto pixabay

Pompierii români vor ajuta la stingerea incendiilor de vegetație din Grecia, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), potrivit digi24.ro.

Cei 40 de pompieri au plecat deja spre Republica Elenă și urmează să intervină cu mai multe autospeciale la stingerea incendiilor, mai transmite IGSU.

„În perioada 01 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 l, 1 cisternă de 30.000 l, 1 autospecială de stingere de capacitate mare de 10.000 l, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă) a început deplasarea astăzi, 30 iulie, pe ruta Ciolpani – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri (oraș situat la Est de Atena)”, precizează reprezentanții IGSU.

Schimbarea efectivelor de pompieri din Grecia va fi realizată pe 16 și 31 august, urmând ca alte două serii a câte 40 de pompieri fiecare să înlocuiască personalul de lângă Atena.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, mai spune IGSU. Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă. Scopul programului este de a reduce timpul de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni, mai arată IGSU.

În vara anilor 2021, 2022 și 2023, incendii uriaşe au distrus mari suprafețe din pădurile situate în zona Atenei, precum şi părți considerabile din pădurile existente pe insulele grecești Evia și Rodos. La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.

54 de incendii de vegetaţie izbucnite în 24 de ore, în Grecia