Depresia post-concediu, efectul întoarcerii din vacanță

Depresia poate provoca stări cum ar fi anxietate, iritabilitate, oboseală, tulburări de apetit și somn.

Depresie
Depresie sursa foto pixabay

Depresia post-concediu este resimțită de aproape 30% dintre persoanele care își termină vacanța și revin în câmpul muncii, arată studiile specialiştilor, potrivit ziare.com.

Depresia se manifestă în primele zile după vacanță și poate provoca stări precum anxietate, iritabilitate, oboseală, tulburări de apetit și somn.

Studiile arată că cei mai predispuşi la depresia post-concediu sunt angajaţii cu vârste între 25 și 40 de ani. În general, afecţiunea mintală trece în prima săptămână, dar în anumite cazuri este nevoie și de ajutorul specialiștilor. Planificarea unei vacanţe noi chiar din timpul concediului poate fi un truc util pentru a reduce şansa de apariţie a depresiei. Mai mult, ar trebui să existe două-trei zile petrecute acasă înainte de reîntoarcerea la muncă, menite să ajute la procesul de acomodare.

Realizarea unor albume cu fotografii sau a unor cutii cu amintiri din vacanţă mai pot contribui la prevenţia depresiei.

„Ne întoarcem odihniţi, dar obosim în prima săptămână. Recomandarea este şi studiile arată că la cel puţin două-trei luni trebuie să avem măcar trei-patru zile, dacă nu o săptămână de vacanţă pentru sănătatea noastră mentală şi fizică”, spune Raluca Modoranu, psihiatru la Institutul Socola Iași. Ea a mai menţionat că „dacă reușim să ne organizăm cum trebuie activitățile după ce venim dintr-un concediu de odihnă, nu vom resimți atât de tare această trecere dintr-o stare de relaxare, într-o activitate continuă”. Cu toate că există mai multe metode de prevenţie a depresiei post-concediu, unele persoane afectate mai pot fi tratate doar prin intervenţia şi cu ajutorul specialiştilor.

David Popovici: „Dacă eu am putut, băiat obișnuit, absolut oricine poate. Vă rog, faceți-o și voi!”