Experții în climatologie avertizează: Temperaturi record înregistrate peste 60 de ani în România 

La București temperaturile vor fi la fel de mari ca în Macedonia de Nord

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Peste 60 de ani în București va fi la fel de cald cum este acum în Macedonia de Nord, iar în Brașov va fi cum este în Lombardia, potrivit estimărilor experților internaționali privind încălzirea globală. Cel puțin așa arată o hartă interactivă realizată de un cercetător american de la Universitatea Maryland. Și estimările meteorologilor români sunt la fel de îngrijorătoare, potrivit ziare.com.

Traversăm cel mai lung val de căldură din istoria României. Harta arată cu negru zonele de pe glob unde temperaturile maxime înregistrate în mijlocul lunii iulie au depăşit cu 10-14 grade media din perioada 1991-2020.

Țara noastră se afla în mijlocul valului de căldură extremă. Şi încălzirea va continua şi în anii următori, spun cercetătorii. Pentru a ne ajuta să înțelegem cum vor trăi copiii noștri peste 60 de ani, un profesor de la Universitatea Maryland a creat o aplicație care asociază fiecărui oraș altul – care se confruntă acum cu clima estimată în 2080 pentru primul oraș, mai scrie sursa citată. Astfel la București va fi cum e acum în Negotino, Macedonia de Nord – cu peste 7,7 grade mai cald vara şi cu 5,8 grade mai cald iarna.

Brașovul va avea clima din Lombardia de astăzi, iar la Constanța vremea va fi cum e cea din Grecia, acum

Cei care trăiesc acolo spun că verile sunt un calvar. „Stăm mai mult în casă, străzile sunt oarecum pustii în mijlocul amiezii, iar multe restaurante, localuri care aveau un program continuu, tind să închidă în orele amiezii,” spune Cătălin Oltean, un român stabilit în Italia. În Negotino, Macedonia, ziua, temperatura medie este de 34 de grade, iar noaptea de 19.Meteorologii români au estimat și ei schimbările climatice.

„Creșterile în cazul verii sunt mai mari în zonele sudice. În cazul iernii cele mai mari creșteri de temperatură vor fi în zona nord-estică a țării și în zonele de munte,” susține Roxana Bojariu, climatolog la Administrația Națională de Meteorologie. Încălzirea va avea efecte directe asupra economiei, dar și a sănătății populației. În scenariul pesimist, spun meteorologii, la sfârşitul secolului se va înregistra o creștere a mortalității legate de stresul termic.

Depresia post-concediu, efectul întoarcerii din vacanță