Conform unui ultim recensământ referitor la educație, în țara noastră ciudată, dar dragă, există aproximativ 600.000 de copii de vârstă preșcolară (între 3 și 5 ani) și 35.000 de educatori. Discrepanță.
Același recensământ spune că, dintre copii, aproximativ 83% sunt înscriși la grădiniță. O altă discrepanță. Și nu este doar un simplu recensământ anual. Sunt datele de la Institutul Național de Statistică (INS). Acest procent este cu 10% mai mic în mediul rural față de cel urban.
În ce constau problemele reale: copiii nu știu ce este educația preșcolară, nu au acces la grădiniță, iar România noastră ciudată, dar dragă, rămâne țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din UE. Alte date: 18,1% în mediul urban și 26,6% în mediul rural, față de 10,6% media europeană, în 2018.
Există și un ministru al Educației care spune multe, promite multe și are și o mare încredere în propriile promisiuni. Conform wall-street, Monica Anisie a transmis în mai 2020 că grupa mare de grădiniță devine obligatorie începând cu anul școlar 2020-2021. Dar problemele legate de sărăcie și de gradul scăzut de educației al părinților nu se rezolvă, ci pun și mai multă presiune pe cei care nu au resurse financiare să-și lase copii la grădiniță sau la școală.
”Este nevoie de un profesor implicat și bine pregătit, de o echipă locală– formată din asistenți sociali, instituții etc. – care să colaboreze cu părinții și să facă toate eforturile pentru a-i aduce pe copii la grădiniță și mai apoi la școală. De aceste lucruri, dar nu numai, depinde succesul școlar al copiilor săraci și, deci, șansa lor la o viață mai bună. Accesul la resurse de calitate nu ar trebui sa depindă de nivelul de trai al familiei”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator Asociația OvidiuRo.
”Dacă am avea solutiile câștigătoare, atunci nu am avea acum abandon scolar. Ce trebuie să facem este să învățăm din trecut. Una din lecțiile pe care le-am învățat este că nu trebuie să ne uitam la educație dintr-un singur punct, trebuie să ne uitam la cauze și nu la efecte”, a declarat pentru wall-street.ro Mihaela Nabar, CEO World Vision România.
Citește și: Vaccinul anti-Covid a apărut în Vaslui: scuză pentru chiul