Telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze dacă raţionalizarea energiei va scoate din funcţiune o mare parte a reţelelor mobile din regiune, potrivit g4media.ro. Oficialii din industria telecom au declarat pentru Reuters că sunt îngrijorați că o iarnă grea va pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei, obligând companiile şi guvernele să încerce să atenueze impactul.
La ora actuală nu există suficiente sisteme de rezervă în multe ţări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a alimentării cu electricitate, ceea ce creşte riscul opririi funcţionării telefoanelor mobile, susţin patru directori din industria telecom
Ţări cum ar fi Franţa, Suedia şi Germania, vor să se asigure că telecomunicaţiile vor funcţiona chiar şi dacă va apare o întrerupere prelungită a furnizarii de electricitate, lucru care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă amplasate pe teritoriul lor. În Europa există aproape o jumătate de milion de turnuri de telefonie mobilă, majoritatea dispunând de sisteme de baterii care pot asigura funcţionarea antenelor de telefonie mobilă pentru aproximativ 30 de minute. În Franţa, un plan avansat de distribuitorul de electricitate Enedis pornește de la ipoteza unor întreruperi de aprovizionare care ar putea dura două ore. Pana generalizată ar urma să afecteze doar anumite zone din ţară, dar serviciile esenţiale, cum ar fi spitalele, poliţia şi guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele citate de Reuters. Guvernul de la Paris, operatorii de telecomunicaţii şi Enedis, o divizie a grupului de stat EDF, au purtar discuţii pe acest subiect în timpul verii, au adăugat sursele.
Companiile de telecomunicaţii din Suedia şi Germaniasunt de asemenea sunt îngrijorate cu privire la posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate
Ele au precizat acest lucru în cadrul unor discuţii cu guvernele lor, au dezvăluit surse din apropierea discuţiilor. Autoritatea de reglementare din sectorul telecom din Suedia (PTS) colaborează cu operatorii de telecomunicaţii şi alte agenţii guvernamentale pentru găsirea de soluţii, în cadrul discuţiilor fiind abordată şi situaţia în care electricitatea va fi raţionalizată. PTS este aproape de a finaliza cumpărarea de generatoare portabile care să alimenteze staţiile de bază în cazul unor întreruperi îndelungate în aprovizionarea cu electricitate, a declarat un purtător de cuvânt de la PTS. Organizaţia de lobby a sectorului telecom din Italia a anunţat că ar dori ca reţelele mobile să nu fie afectate de măsurile vizând economisirea electricităţii şi va discuta acest subiect cu noul guvern de la Roma. Întreruperile în aprovizionarea cu energie cresc probabilitatea defectării unor componente electronice, a declarat preşedintele Asstel, Massimo Sarmi. „Poate că am fost răsfăţaţi în mari părţi ale Europei unde electricitatea este destul de stabilă. Investiţiile în zona echipamentelor de stocare a energiei au fost, poate, mai mici decât în alte ţări”, a spus un director din industria de telecomunicaţii.
Guvernul României alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor de cercetare