Pământul va avea temporar o mini-Lună

Asteroidul 2024 PT5 este un fenomen astronomic care apare o dată la câteva decenii

luna
luna sursa foto pixabay

Fenomen astronomic rar. Pământul a captat în orbită o nouă Lună. Corpul ceresc este un asteroid care a devenit deja de duminică, a doua lună a planetei noastre. Acesta își va relua rotația în jurul Soarelui după mai puțin de două luni, potrivit ziare.com.

Asteroidul 2024 PT5 este deja o mini-Lună a Pământului într-un fenomen astronomic care apare o dată la câteva decenii.

Nu există vreun risc de coliziune, deoarece asteroidul va orbita în jurul planetei la o distanță aproximativ 4,18 milioane de km, de 10 ori mai mare decât cea dintre Pământ și Lună. Măsurătorile inițiale arată că noua Lună are un diametru de peste 11 metri, dar cifra nu este confirmată, acesta putând avea un diametru de până la 42 de metri. Astronomii amatori nu au mari șanse să vadă obiectul, care va fi însă vizibil pe telescopurile profesionale. Asteroidul va părăsi orbita planetei în 25 noiembrie 2024.

Corpul face parte din grupul de asteroizi Arjuna, care orbitează în jurul Soarelui, iar astronomii prezic că 2024 PT5 va reveni ca o a doua lună a Pământului în 2055 și în 2084.

Astronomii au observat pentru prima dată asteroidul pe 7 august, folosind observatorul din Africa de Sud al Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, sau ATLAS, finanțat de NASA. Roca spațială ar putea avea între 5 și 42 de metri în diametru, putând fi mai mare decât asteroidul care a intrat în atmosfera Pământului deasupra orașului Chelyabinsk, Rusia, în 2013. Cu o dimensiune cuprinsă între 17 și 20 de metri, asteroidul de la Chelyabinsk a explodat în aer, eliberând de 20 până la 30 de ori mai multă energie decât cea a bombei atomice lansate asupra Hiroshimei, Japonia, și generând o strălucire mai mare decât cea a soarelui. Resturile provenite de la roca spațială au deteriorat peste 7.000 de clădiri și au rănit peste 1.000 de persoane.

Cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din Moldova și Transilvania