Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara dispune de un aparat de ultimă generație care diagnostichează rapid, dar și cu precizie, tuberculoza.
Potrivit mediului Elena Hogea, este vorba despre o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină.
Rifampicina este un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii.
Medic din Timișoara: ”Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore”
”Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, a explicat conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Noul aparat poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale
Medicul a mai precizat că, în varianta clasică, erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp.
Practic, noul aparat aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale.
”De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, a adăugat medicul