După ce anul trecut emoționatul concert al începutului de an a putut fi urmărit doar virtual, din cauza pandemiei, marcând totodată și câteva premiere, în 1 ianurie 2022 acesta se va desfășura în formatul care l-a consacrat, cu public. Chiar dacă la o capacitate de ocupare a sălii ceva mai redusă, de numai 1.000 de persoane.
Concertul de Anul Nou de la Viena se va ține în „Sala de Aur” de la Musikveren și va fi transmis în România de TVR 1, de la ora 12.15. Evenimentul, unul dintre cele mai faimoase din lume, va putea fi urmărit în peste 90 de țări, iar estimările arată că va avea o audiență de 50 de milioane de telespectatori.
Potrivit Infomusic, dirijorul din acest an este Daniel Barenhoim (79 de ani), în „misiunea” sa de a ne plimba pe tărâmul muzicii familiei Strauss.
Şeful de orchestră este pentru a treia oară la pupitrul Filarmonicii din Viena, colaborând cu aceasta încă din 1956. Pe atunci era un pianist talentat de doar 14 ani.
În programul acestei ediții a Concertului de Anul Nou vom asculta creaţii ale lui Johann Strauss (tatăl şi fiul), compoziţii de Joseph Hellmesberger Jr, Eduard Strauss şi Carl Michael Ziehrer. Șase valsuri şi polci din portofoliul familiei Strauss îşi vor croi drum spre ascultătorii din toată lumea. Muzica va fi însoţită de momente de balet filmate în edificii de pe lista patrimonoului UNESCO, care împlineşte 50 de ani în 2022. Întreaga „orchestrație” a evenimentului este realizată, pentru a noua oară, de către regizorul Michael Beyer.
Anul trecut, în plin val pandemic, organizatorii au găsit un mod inedit de a aduce aplauzele publicului de acasă, printr-un soft, chiar în „Sala de Aur”. Iar această contribuţie sonoră live din partea publicului a fost o dovadă, în plus, de apreciere pentru întreaga comunitate artistică.
„Muzicienii au în «armele» lor flori, nu lucruri care să ucidă. Aducem bucurie, speranță, pace, fraternitate, IUBIRE (cu litere mari). Muzica este importantă, nu doar pentru că este distracție, muzica nu este doar o profesie, ci o misiune. O misiune pentru ce? Pentru a face o societate mai bună, să ne gândim la o generație care să nu fie privată de această gândire profundă. Să ne gândim la sănătate, care este cea mai importantă. Mesajul meu către conducătorii, președinții, guvernatorii de peste tot: Considerați cultura ca unul dintre primele elemente pentru a avea o societate mai bună”, transmitea dirijorul Ricardo Muti, la finalul Concertului de Anul Nou din 2021.
Citește și: Concertul de Anul Nou de la Viena, interactiv