incarcator usb
incarcator usb sursa foto pixabay

Încărcătorul USBC a devenit oficial echipamentul standard de încărcare a dispozitivelor electronice în Uniunea Europeană, a anunțat Comisia Europeană, pe Facebook, potrivit stiripesurse.ro.

Practic, toate produsele electronice nou-fabricate și care se vând în statele membre UE vor avea obligatoriu încărcător USB-C, cu excepția laptop-urilor.

Telefoanele mobile, tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căştile şi boxele portabile vor avea obligatoriu încărcător USB-C. Chiar dacă la început laptopurile nu sunt incluse, producătorii vor trebui să adopte cablul USB-C în termen de cel mult trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul lui 2028.

„Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar”, conform oficialilor europeni. De asemenea, toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeaşi viteză de încărcare, permiţându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

Discuțiile despre încărcătorul unic au început în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor.

În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C. Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Scopul noii legislaţii comunitare este, pe lângă acela de „a face viaţa mai uşoară consumatorilor”, reducerea deşeurile tehnologice. Comisia Europeană estimează că vechiul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), genera 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.