Mai mulți bătrâni nevoiași au fost lăsați fără masa caldă pe care o primeau prin fonduri UE.
Scopul, nobil de altfel, s-a transformat într-o afacere profitabilă pentru mai multe firme din Botoșani, firme plătite cu fonduri europene.
Firmele aveau angajamentul de a livra mâncare caldă bătrânilor săraci, iar aproximativ 30 de societăţi comerciale s-au înscris în programul derulat de Guvern pentru ajutorarea oamenilor cu venituri mici.
Cu toate acestea, ”nobilul scop” a intrat în atenția autorităților, după ce oamenii au făcut mai multe reclamații, sunând la 112. În locul cardurilor pentru decontare, mai multe persoane au primit câteva alimente de bază ca faină, ulei şi zahăr.
Deși firmele s-au angajat să ofere mese calde în 72 de comune, doar câteva și-au respectat angajamentul, în timp ce altele au decis spre binele personal, confiscând cardurile pentru decontare.
Bătrâni înșelați pentru câteva sute de lei
Un exemplu este comuna Cristineşti, unde mai mulţi beneficiari au rămas fără cardurile în baza cărora primeau mâncarea gătită. Astfel, programul național ”Masa Caldă” pentru cei nevoiași a ajuns o afacere și o înșelătorie.
Au fost afectate mai multe localități din România, un alt exemplu fiind și o comună din Bistrița-Năsăud. Și aici, oamenilor le-au fost ”confiscate” cardurile destinate mesei calde, carduri pentru care anumite firme au plătit până la 450 de lei.
Impactate au fost și firmele de cattering care nu au mai reușit să onoreze comenzile pentru că oamenii incluși în proiect au rămas fără cardurile oferite de stat.
Cardul cu care oamenii nevoiași ar trebui să plătească mesele calde nu poate fi înstrăinat sau vândut, dar mai mulți pensionari au fost păcăliți.
Paul Rodilă, purtător de cuvânt IPJ Bistrița Năsăud: “A fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că diverse persoane oferă în schimbul cardurilor alimentare din cadrul programului “Masa Caldă” produse alimentare, în afara prevederilor folosirii acestor carduri”.
Se fac anchete, iar cercetările continuă pentru a tragerea la răspundere a celor care au încălcat legea, profitând de sărăcia altora. Cu toate acestea, afacerea, nevoia de profit și legea încălcată fac victime în rândul bătrânilor de peste 75 de ani, oamenilor cu venituri mici, persoanelor fără adăpost, dar impactate sunt și familiile sărmane cu mulți copii.
Citește și: Acțiunile activistului Valeriu Nicolae, în paginile The Associated Press și Washington Post