Țări civilizate și țări nu prea
Desigur, nu există țări 100% imune la coronavirus. Vorbim de un virus nou, pentru care nu suntem pregătiți, indiferent de sistemul sanitar sau diplomele medicilor și, independent de studiile cercetătorilor.
Cu toate acestea, în Japonia, procentul celor infectați este minuscul, infim aș zice, raportat la numărul de locuitori. Și ne izbim iar de obiceiuri. De țări care îmbrățișează anumite obiceiuri, de țări civilizate cu apucături primitive. Și, nu, obiceiurile nu dispar. Oricât de bine instruiți ar fi medicii, oricât de mulți miniștri ai Sănătății ar da ordonanțe și avertismente. Oricât de multe amenzi s-ar scrie.
În ultimele două lui, am auzit de metode de spălat pe mâini, durată și norme simple de igienă, mai mult decât în toată viața. Și nu, nu doar în România. Tot în ultimele două luni am văzut oameni care cred prea mult în teorii ale conspirației. Și oameni care preferă să combată virusul cu citate biblice. Și oameni care se înghesuie ca oile la lingurița de împărtășanie a popilor. Dar, da, există și cei care evită biserica, dar aleg alte activități sociale și nu oricum, ci tot în turmă. O turmă de indivizi care ia cu asalt un stadion în plină pandemie, o turmă de petrecăreți care celebrează o onomastică. Sau: bicicliști care încurajează sportul în gașcă. Pe Facebook.
Despre sport nu pot spune multe. Las un jucător de fotbal să vorbească, un sportiv legitimat la Astra Giurgiu, în Liga 1, Takayuki Seto:
”Au existat şi acolo cazuri de oameni care, atunci când s-a anunţat că ar fi bine să nu iasă din case, au mers să cumpere din hipermarketuri alimente, hârtie etc. Dar, de exemplu, chiar şi acum, când vorbim, restaurantele sunt deschise. Şcolile au fost închise acum trei săptămâni, iar până zilele trecute chiar şi parcurile de distracţii erau accesibile. Poate că în Japonia oamenii aveau deja în sânge, în cultura lor, lucrurile elementare despre ce înseamnă să te protejezi.
Chestii care poate par mărunte, să porţi mască, să te speli des pe mâini, să fie curat oriunde. Fiindcă aşa eşti crescut acolo, dacă ai o răceală sau o altă viroză respiratorie, să îi protejezi pe alţii. Aşa am fost crescuţi, aşa am fost educaţi, să ne punem mască dacă avem şi o simplă răceală, pentru a nu infecta şi pe altcineva. Deci lucrurile astea, care văd că în Europa acum sunt recomandate, odată cu acest virus, acolo, în Japonia, erau o obişnuinţă. Poate să fie şi acest lucru o explicaţie, de ce nu s-a răspândit mult la mine în ţară în comparaţie cu ce e în Italia, unde e foarte, foarte rău”.
Citește și: Biserica penticostală și coronavirusul din Galați