Românului îi place să facă scandal. Și tot românului îi place să-l și vadă. Și ăsta este, doamnelor și domnilor, motivul principal pentru care publicațiile nișate pe cancaniade abundă de cititori. Și-ai putea să zici că vorbim despre o caracteristică pur românească, neaoșă de-a dreptul, însă nu-i deloc așa.
Urmărind presa internațională am observat că vorbim despre o caracteristică comună în majoritatea țărilor. Firește, ea e cu atât mai acută în zonele balcanice, ori chiar în cele preponderent latinizate, unde sângele curge mai repede prin vene, pesemne, însă oricare ar fi proporția, sămânța de scandal se află în noi toți, indiferent unde ne-am fi născut, pe această planetă.
Tuturor ne place să ne uităm pe gaura cheii când e rost de scandal
Ați observat cum majoritatea citește publicațiile de scandal, însă nimănui nu-i place să recunoască că o face? Cam la fel se întâmplă și cu filmele pentru adulți. De ce? Pentru că ne e rușine. Ne e rușine să recunoaștem că atunci când auzim despre bătăi, violuri, certuri și alte atrocități, ceva în noi se simte mișcat. Viețile noastre banale capătă, chiar și pentru scurt timp, un sens. Dacă nu la noi, măcar la alții. Tot un fel de voaiorism e și ăsta, până la urmă.
Iar dacă străinii își trag popcornul în față, românii bagă mâna adânc în punga cu semințe, atunci când doi se ceartă. Indiferent de „snack”, baza e aceeași și la noi, și la ei, oricât am încerca să ne păcălim că nu-i așa.
Te-ai rostogolit vreodată până la ușa de la intrare ca să te uiți pe vizor atunci când ai auzit un zgomot pe casa scării, posibil o ceartă? Îți place scandalul. Ți-ai scos vreodată căștile din urechi, pe stradă, atunci când ai trecut pe lângă doi oameni gata-gata să se ia la bătaie, ca să auzi mai bine motivul parangheliei cu înjurături? Ai ghicit! Îți place scandalul.
Iar dacă tot suntem la subiectul ăsta, hai, fii sincer cu tine și recunoaște: citești publicațiile de nișă. De ce? Pentru că, fie că îți place să recunoști sau nu, cele câteva minute în care citești o știre de genul: „Bianca Drăgușanu a picat în buze, a ricoșat și a ajuns pe Marte mai repede ca racheta lui Elon Musk” te face să râzi, să te miri și, în definitiv, îți oferă o mică pauză de la viața ta, ori prea anostă, ori prea ocupată. Iar acolo unde e rost de scandal (eventual al altuia), e rost și de uitare (temporară).
Citește și editorialul: Ultima noapte de panică, întâia noapte de aproape normalitate