Nereguli la firmele care comercializează jucării, descoperite de Protecția Consumatorilor

Au fost controlați aproape o mie de operatori economici, fiind aplicate amenzi de peste patru milioane de lei

Jucarii
Jucarii sursa foto pixabay

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat aproape 1.000 de operatori economici care comercializează jucării şi au dat amenzi de peste patru milioane de lei, potrivit g4media.ro.

Reprezentanţii ANPC au anunţat, vineri, că au desfăşurat în ultima perioadă mai multe acţiuni de control, la nivelul întregii ţări, pentru a verifica modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online (analiza site-urilor de prezentare şi publicitate).

Au fost controlaţi 963 de operatori economici, dintre care 875 au fost depistaţi cu abateri. Au fost aplicate 864 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 4,25 de milioane de lei şi 419 avertismente. „Nu de puţine ori, din neatenţie şi ignorând avertismentele de pe ambalajul sau eticheta produsului, părinţii cumpără copiilor jucării care nu sunt potrivite vârstei acestora, şi care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa. De aceea, este important să fim foarte atenţi la cumpărarea jucăriilor, pentru a nu transforma bucuria copiilor într-o tragedie”, a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca. „Majoritatea companiilor verificate realizează, pe piaţă, vânzarea directă de jucării, numărul acestora ridicându-se la 947, dintre care la 872 au fost înregistrate nereguli. Din punctul de vedere al produselor controlate, numărul acestora a depăşit 630.000 bucăţi, în valoare de aproximativ 3,8 milioane lei. La circa 550.000 produse dintre cele verificate, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei, au fost identificate diferite abateri”, au precizat reprezentanţii ANPC.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 480.000 produse, până la remedierea deficienţelor constatate

Totodată, au fost oprite definitiv de la vânzre 65.000 de jucării, în valoare de 600.000 de lei. Cele mai importante nereguli constatate au fost: lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a denumirii, adresei şi datelor de contact ale producătorilor şi/sau a importatorului; lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a numărului unic de identificare a lotului; lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a marcajului CE sau utilizarea unui marcaj neconform; lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a elementelor de identificare/instrucţiuni de utilizare în limba română sau documentaţie tehnică; comercializarea unor jucării deteriorate sau cu ambalaj deteriorat; comercializarea unor jucării fără a avea menţionată, pe etichetă, compoziţia chimică; comercializarea unor jucării fără a avea menţionată, pe etichetă, avertismentele generale (de vârstă), cele specifice, precum şi indicaţiile privind precauţiile de utilizare; comercializarea unor jucării care imită produse alimentare.

Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, în cadrul operațiunii Jupiter