Un început de weekend cu un câine polițist și o poză care m-a făcut să zâmbesc. Ministerul Afacerilor Interne a ales o strategie amuzantă și interesantă pentru a educa românii: cum să porți în mod corect masca. Nu botnița, masca.
Hai să uităm puțin de coronavirus și să apelăm la logică. Purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii. Pentru japonezi, masca a devenit un accesoriu indispensabil din momentul în care s-au confruntat cu gripa. Nu s-au făcut proteste, nu s-a smiorcăit nimeni și lucrurile au mers bine. Așa au fost crescuți, așa au fost educați: să aibă grijă de ei și să aibă grijă de ceilalți.
Pentru români, o poză amuzantă cu un câine reprezintă un nou motiv de ceartă cu masca. Și cu Guvernul. Și cu restricțiile.
Cei care știu să se amuze, au râs. Cei care știu să respecte regulile atunci când trebuie respectate, au zâmbit. Cei care consideră că masca e o botniță au apărut în forță cu diverse comentarii pe care refuz să le recitesc. Cârcotașii și conspiraționiștii au decis că e o nouă strategie de business, mascată într-o mascotă: câinele Ministerului Afacerilor Interne.
Mă bucur că sunt și învăț zilnic să fiu și să rămân un om relaxat, care alege să nu se revolte la o poză amuzantă.
Despre Șuier, câinele polițist, nu știm foarte multe, dar îl lăsăm pe el să ”vorbească”:
”Numele meu este Șuier.
Acum 3 ani mă nășteam chiar în Centrul Chinologic de la Sibiu.
Aici am fost pregătit să devin polițist, iar abilitățile mele i-au determinat pe dresori să mă specializeze în domeniul detectării substanțelor interzise.
Este cel mai complex domeniu în care poate fi pregătit un câine polițist și eu sunt mândru că pot face asta.
În timp am demonstrat că numele de Șuier mi se potrivește”.
Ar fi ușor să nu mai ironizăm, să nu mai căutăm nod în papură și să încetăm să analizăm și să politizăm totul. Că transformăm o simplă mască în mascaradă.
Citește și: Carmen Dorobăț descrie o vacanță cu distanță