În fiecare sezon estival, în stațiunile de pe litoral din Europa, dar și din România, apar noi droguri, care ajung rapid extrem de consumate. În acest sezon, drogul cel mai ”la modă” este ”Funny gas”, respectiv gazul ilariant sau protoxidul de azot. Gazul poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, deoarece există riscul de paralizie sau de infarct, mai ales dacă este combinat cu alcoolul sau cafeaua, potrivit stiripesurse.ro.
„Din păcate, acest drog este răspândit la nivel european, s-a răspândit și la noi în țară, sunt indici de creștere, distribuție și consum al acestui gaz. Gazul datează de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de către un chimist și are un scop medical, un scop în industria alimentară dar și auto. Se pare că traficanții de droguri i-au găsit și o utilitate recreațională”, a explicat Cătălin Țone, expert antidrog.
Drogul poate duce la paralizie, iar în combinație cu alcoolul sau cafeaua riscul de infarct este extrem de mare, avertizează specialiștii. „Din păcate, este foarte periculos și, în combinație cu alcoolul, dă efecte de dezechilibru, halucinații, greață, transpirații, vărsături și dă o stare de dependență. Dacă este consumat înaintea de a conduce creează probleme majore și din păcate aparatura poliției încă nu identifică această substanță. Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puțin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanță cu efect psihoactiv”, adaugă expertul antidrog.
La petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată
Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă). Ca și efecte negative sunt încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele cresc ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul. În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.
Stațiile pentru repararea bicicletelor din Sfântu Gheorghe, vandalizate în decurs de două luni