Directorul ANM: 2023 este cel mai călduros an din istorie

Este posibil ca vara 2024 să înscrie un nou record

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, afirmă că, după ce anul 2023 a fost şi în România, şi la nivel mondial anul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie, meteorologii nu exclud ca vara acestui an să depăşească recordul, potrivit g4media.ro.

Elena Mateescu arată că temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an este cu două grade mai ridicată faţă de perioada similară a anului anterior.

”2023 rămâne, până la acest moment, cel mai cald an din istorie în ţara noastră, dar şi la nivel mondial şi comparând temperatura medie a intervalului ianuarie-iunie din acest an cu perioada similară a anului anterior, avem mai mult de două grade faţă de anul 2023. Şi cu siguranţă, în condiţiile în care luna iunie a fost cea mai caldă lună iunie, luna iulie de asemenea are o şansă, mâine e ultima zi, ne aflăm deja cu abaterea cea mai mare, vara 2024 e posibil să înscrie un nou record”, a afirmat directorul ANM, Elena Mateescu.

Potrivit Elenei Mateescu, Codul roşu care a fost valabil luna aceasta, între 13 şi 18 iulie, şase zile consecutive, reprezintă un record

Acesta a fost ”cel mai lung, persistent şi în număr de zile consecutive, şi extins la nivel teritorial cod roşu pentru astfel de fenomen în ţara noastră”. Ea a precizat că nu trebuie să excludem ”posibilitatea” emiterii de coduri roşii meteo de temperaturi ridicate şi pentru luna viitoare. ”Dacă în deceniile anterioare, până în 2000, aveam unu, trei, cel mult patru ani secetoşi pe deceniu, iară că din 2001 avem deja şase sau cinci ani, ceea ce înseamnă o creştere evidentă a acestei tendinţe”, a spus Elena Mateescu.

MAE, avertisment de călătorie în Republica Libaneză