Premierul Ludovic Orban a anunțat că starea de alertă va fi prelungită și după 15 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, care va cuprinde și principalele reguli pentru desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie.
„În ceea ce privește ziua votului, asta vom reglementa în HG privind prelungirea stării de alertă, în data de 15 septembrie. În primul rând, solicitarea de organizare a secțiilor de votare în locuri mai spațioase, purtarea măștii, limitarea numărului de persoane care să intre simultan în secția de votare, obligativitatea dezinfecției la intrare și la ieșire”, a anunțat Ludovic Orban într-o emisiunea la B1TV.
Puterea exemplului
Liderul liberalilor este de părere respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii coronavirus impuse pe perioada campaniei electorale, tuturor participanților la aceste acțiuni, pot fi un exemplu pentru alegători. Iar astfel, în ziua votului, nu ar trebui să apară probleme legate de posibile infectări cu Covid-19.
„Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a afirmat primul ministru.
Votul cu masca pe față!
O reală problemă în ziua scrutinului poate fi modul în care cei din secțiile de votare îi vor identifica pe alegătorii care sunt cu masca pe față.
„Este principala problemă în ceea ce priveşte… Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă ”, a mai spus Orban.
Din alertă în alertă
Starea de alertă poate fi prelungită de către guvern fără a fi nevoie de o aprobare a Parlamentului, iar, în cazul în care moțiunea de cenzură a PSD va trece, Ludovic Orban tot poate prelungi starea de alertă ca prim-ministru interimar până la instalarea unui nou guvern.
Starea de alertă este în vigoare din 15 mai, fiind prelungită în mod repetat. Din 16 martie, România a fost în două stări de urgență.
Citește și: O campanie electorală atipică, fără muzică sau mitinguri