Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus ca statul român trebuie să se asigure că acuzaţiile de folosire excesivă a forţei în timpul operaţiunilor de poliţie sunt anchetate efectiv, potrivit digi24.ro.
Motivele condamnării României la CEDO
CEDO a condamnat România pentru două încălcări ale articolului 2, și anume dreptul la viaţă și la anchetă, ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Curtea de la Strasbourg are îndoieli privitoare la caracterul „absolut necesar” al modului în care a reacționat poliţia în timpul unui incident, judecătorii nefiind convinşi că a fost vorba mai întâi de legitimă apărare, și apoi de o combinaţie de legitimă apărare şi de foc de armă accidental. Curtea s-a arătat îngrijorată de pregătirea şi controlul operaţiunii care s-a soldat cu identificare greșită a suspectului.
În cazul „Pârvu contra României”, completul de şapte judecători a condamnat în unanimitate statul român la plata a 65.000 de euro ca daune morale către reclamantă şi a 8.630 de euro drept cheltuieli de judecată
. Este vorba despre o operaţiune a poliţiei, considerată haotică de reclamanta Ana-Bianca Pârvu. Soţul acesteia a fost confundat de poliţişti cu un fugar internaţional, fiind împuşcat în cap, după care a decedat la spital. Focurile de armă care i-au provocat moartea lui Sorin Pârvu au fost trase la Brăila la 26 septembrie 2009.
Poliţişti, unii din localitate, alţii veniţi de la Bucureşti, au înconjurat la un semafor maşina condusă de Pârvu, pe care l-au confundat cu un fugar periculos căutat pentru omor şi tâlhărie. Poliţişții l-au somat pe Sorin Pârvu şi pe pasagerul lui să iasă din maşină. Potrivit unor martori oculari, poliţişții au deschis focul fără avertisment, Pârvu încercand să fugă, dând maşina înapoi spre unul din automobilele poliţiei. Unul dintre poliţişti, D.G., care coordona operaţiunea, a sărit din mașină, a deschis portiera din spate a maşinii bărbatului şi l-a împuşcat în cap din spate. Poliţişții şi-au dat seama imediat că „greşiseră ţinta”.