Seceta care a condus la scăderea nivelului apelor din Spania a scos la suprafață monumente cum ar fi o biserică din secolul al XI-lea şi un complex megalitic, care au devenit puncte de atracție pentru turişti, potrivit g4media.ro.
„Stonehenge-ul spaniol”, vizibil datorită lipsei precipitațiilor
Astfel, în apele barajului Valdecanas din comunitatea autonomă Extremadura, se poate vedea un complex megalitic – denumit „Stonehenge-ul spaniol”. Menhirele atrag de asemenea numeroşi turişti, mulți dorind să se reculeagă, fiind aduşi cu ambarcaţiuni de mai multe companii private.
Rezervoarele de apă, construite pentru aprovizionarea oraşelor şi a parcelelor agricole într-o ţară foarte secetoasă, sunt la aproape 36% din capacitatea lor de stocare. Nivelul apei este atât de scăzut, încât biserica din Sanț Roma de Sau din Catalonia, un sat acoperit de apă după construirea unui rezervor în anii 1960, a reapărut aproape în întregime la suprafaţă. Până acum, era vizibilă doar extremitatea superioară a clopotniţei bisericii.
Turiștii, interesați să vadă biserica
După ce au văzut fotografii publicate pe reţelele de socializare, numeroşi turiști vizitează regiunea pentru a vedea de la mică distanţă biserica din secolul al XI-lea, care nu poate fi văzută în vremuri normale. Turiştii se plimbă şi în canoe pe sub o arcadă a bisericii. În jurul zidurilor bisericii au fost amplasate mai multe grilaje, pentru a nu le permite curioşilor să se apropie prea mult, deoarece ruinele pot fi o sursă de pericol. Manuel Mantilla, unul dintre turişti, a venit cu soţia lui în mod special de la Cordoba, după ce a aflat din presă că acest complex „poate fi acum admirat din cauza secetei”. „Am văzut în acest lucru o ocazie unică”, a precizat turistul spaniol.