O echipă internațională de cercetători a descoperit că aproximativ 90% din toată viața marină va fi expusă riscului de dispariție până în 2100, indică publicația Phys.
Lucrarea a fost publicată în revista Nature Climate Change. În cadrul acestei lucrări, grupul prezintă studiul efectuat asupra mii de specii marine. De asemenea, este discutat modul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor afecta aceste specii.
Singura soluție rămâne reducerea gazelor cu efect de seră. Altfel, 90% din specii vor fi supuse extincției
Emisiile de gaze cu efect de seră au un impact asupra climei lumii în două moduri.
În primul rând, ridică temperatura atmosferei și, din cauza dioxidului de carbon, apele devin mai acide. Este exact același proces care se întâmplă în cazul băuturilor răcoritoare carbogazoase.
În al doilea rând, toate aceste emisii emisiile continuă să fie pompate în atmosferă, în ciuda avertismentelor din partea oamenilor de știință din întreaga lume.
În prezent, se efectuează mai multe cercetări pentru a afla mai multe despre impactul acestor emisii.
Cercetătorii studiază imactul gazelor cu efect de seră asupra vieții oceanului
Lucrarea a presupus estimarea impactului anumitor niveluri de emisii de gaze cu efect de seră asupra vieții marine în viitor. Au fost analizate 25.000 de specii, inclusiv pești, bacterii, plante și protozoare care trăiesc în primii 100 de metri ai oceanelor lumii.
În cel mai rău scenariu, în care emisiile duc la creșterea temperaturii globale a atmosferei cu 3 până la 5 grade Celsius, aproximativ 90% din toată viața marină va dispărea.
De asemenea, ei au descoperit că, dacă emisiile sunt reduse în măsura prevăzută de Acordul de la Paris privind Clima, care ar menține creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius, atunci riscul de dispariție ar fi redus cu aproximativ 98%.
Prădătorii de top sunt mult mai expuși riscului extincției
În egală măsură, primii care vor dispărea peștii care sunt pescuiți intens de oameni. Cel mai mic risc, pe de altă parte, aparține speciilor mici, cu viață scurtă.
În mod remarcabil, Pământul nu a trăit o extincție la fel de mare de la Marea Moartă, din urmă cu 252 de milioane de ani.