Cutremurele din ultima perioadă, atât cele din lume, cât și cele defășurate în lanț din țara noastră, cu toate că cele din urmă au fost de intensitate mult mai mică, au trezit, din nou, în omenire una dintre cele mai mari frici patologice. Desigur, cutremurele pot face ravagii materiale de neimaginat și pot curma vieți. Pericolul unui cutremur de mare intensitate nu trebuie nici ignorat și nici minimizat. Mai mult decât atât, un cutremur nu poate fi evitat pentru că natura va face întotdeauna ce vrea. E o realitate cu care trebuie să ne obișnuim.
Ce poți face?
Citește și: Cutremurul din 1977: atunci și acum
Este bine de știut că, în caz de cutremur, poți lua anumite măsuri care să te țină în siguranță. Tot ce trebuie să faci este să cunoști câteva reguli simple care îți pot spori șansele de a rămâne în viață.
Triunghiul vieții este metoda care te poate salva, dacă ții cont de ea. Spre exemplu, te poți adăposti acolo unde se poate crea un triunghi. Dacă cutremurul te prinde dormind, poți răsturna patul, ca mai apoi să-l sprijini de perete. Acel triunghi format format între perete și pat poate deveni salvator, creând un spațiu în care te poți adăposti.
De asemenea, poziția fetus este cea mai recomandată în aceste cazuri. Urmărind comportamentul animalelor care, instinctiv se așează în această poziție când se simt amenințate, poți învăța o nouă metodă de a-ți crește rata supraviețuirii.
Evită, sub orice formă, scările. Acestea sunt primele care se vor prăbuși în cazul unui cutremur de intensitate mare.
De asemenea, identifică pereții de rezistență ai clădirii în care te afli și poziționează-te sub tocul ușii unui astfel de perete. Iată o altă metodă, în cazul în care condițiile nu-ți permit să creezi celebrul triunghi al vieții despre care povesteam anterior.
Întrucât România nu a fost niciodată o țară ferită de cutremure de mare intensitate, este bine să fim întotdeauna prevăzători. Rezervele de apă din casă, eventuale rezerve de mâncare, cât și o trusă de prim ajutor pot reprezenta diferența dintre viață și moarte.
Și, poate cel mai important aspect, încearcă să-ți menții calmul, oricât de dificil ar putea să pară. Panica, în mod automat, elimină discernământul, găsirea unor soluții adaptate situației devenind un lucru aproape imposibil de realizat, în condiții de panică și de stres.
Citește și: Dacă ai smartphone, te poți apăra de cutremur. O nouă aplicație Google