Un turist în vârstă de 39 de ani din Bucureşti a fost amendat cu suma de 3.000 de lei de către jandarmii montani. Bărbatul a dat foc pajiştii din apropierea Crucii Caraiman, folosind artificii. Flăcările s-au extins rapid, focul fiind lichidat în scurt timp, potrivit g4media.ro.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Române, incidentul s-a produs în cursul zilei de duminică.
Jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova au fost informaţi de către un ghid montan despre faptul că o persoană care făcea parte dintr-un grup de turişti a folosit o artificie pe pajiştea din apropierea Crucii Caraiman, aprinzând iarba uscată din zonă. Din cauza curenţilor de aer şi a vegetaţiei uscate, focul s-a extins imediat, însă cu sprijinul persoanelor din grupul de turişti, acesta a fost stins într-un timp scurt, evitându-se propagarea incendiului în zona Crucii Caraiman, au comunicat jandarmii. Jandarmii montani au identificat persoana, un turist de 39 de ani, din Bucureşti, acesta fiind sancţionat contravenţional cu suma de 3.000 de lei pentru „arderea vegetaţiei pajiştilor fără respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”, potrivit prevederilor „Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Turiştii sunt sfătuiţi să anunţe jandarmii montani sau să sune la 112 dacă observă vreun început de incendiu.
Vârful Caraiman este un vârf muntos din Munții Bucegi, cu altitudinea de 2.384 m.
Este vizibil de pe creasta Pietrei Mari, precum și de pe Valea Prahovei, sau de pe creasta Bucegilor, fiind ușor de recunoscut prin crucea așezată pe unul din versanții săi.Crucea Eroilor Neamului de la baza Vârfului Caraiman a fost ridicată la inițiativa Reginei Maria, între anii 1926 și 1928 în memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial în luptele împotriva armatei germane pentru eliberarea Transilvaniei. Este ridicată la altitudinea de 2.291 m și are o înălțime de 31 m, iar cele două brațe, câte 7,5 m. Este montată pe un soclu înalt de 8,3 m, din beton armat placat cu piatra, în interiorul căruia este instalat generatorul ce alimentează cele 120 de becuri electrice de 500 W de pe conturul crucii. Inaugurarea a avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci.