Noul an vine cu câteva modificări importante în Codul Fiscal, în contextul în care din cauza pandemiei mulți români au lucrat în regim de telemuncă. Astfel, în 2021, angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă, aşa cum prevede Legea 296/2020 care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
Salariaţii care muncesc în regim de telemuncă vor putea primi cel mult 400 de lei de la angajatori pentru a-şi plăti facturile la utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc), pentru locul în care angajatul lucrează. Un aspect important este că angajații nu au nevoie să vină cu acte, documente doveditoare, pentru a face rost de aceşti bani.
Astfel, firmele vor putea oferi telesalariaţilor aceşti bani fără documente justificative din partea beneficiarilor. Sumele acordate nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, prevede Legea 296/2020.
Potrivit punctului 8 din această lege, la art. 25 din Codul Fiscal, va fi adăugat un nou alineat, astfel „Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariații care desfășoară activitatea în acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal”.
Totodată, art 142 din Codul Fiscal va fi completat cu patru litere, astfel: „w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și echipamente de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative; x) acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică și/sau vaccinarea angajaților pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaților și cea publică; y) contribuția asiguratorie de muncă prevăzută la cap. IX, datorată de persoanele fizice prevăzute la art. 220^1 lit. b); z) sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților”, se mai arată în Legea 296/2020.
Citește și: România în top: cele mai mici salarii din Europa