Un nou studiu, publicat în Environment International, confirmă și întărește concluziile conform cărora nu au loc schimbări în incidența gliomului care să fie în concordanță cu un risc substanțial atribuit utilizării telefoanelor mobile.
Rezultatul contrazice opinia publică, îngrijorată de efectul câmpurilor electromagnetice de radiofrecvență de la telefoanele mobile asupra apariției cazurilor de cancer la nivelul sistemului nervos central.
Au fost analizate date din intervalul 1979 – 2016
Studiul a fost realizat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), în colaborare cu mai multe instituții scandinave, și a analizat datele din registrele naționale de cancer și statisticile populației din perioada 1979 – 2016, din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.
Întrucât telefoanele mobile s-au răspândit și au început a fi folosite cu regularitate la mijlocul anilor 1990, când principalii utilizatori erau bărbații între 35 și 44 de ani, cercetătorii s-au concentrat pe două grupe vârstă: 40 – 59 de ani și 60 – 69 de ani.
Scopul a fost acela de a observa dacă utilizarea mai intensă a dispozitivelor mobile poate fi legată de creșterea ratei de incidență a gliomului.
Utilizarea telefoanelor mobile nu poate fi corelată cu incidența gliomului
„Constatările noastre indică faptul că tendințele incidenței gliomului în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani din țările nordice nu sunt în concordanță cu riscurile crescute de efect moderat (rata de risc > 1,2-1,4), presupunând o latență de până la 20 de ani.
Acest lucru înseamnă că riscurile crescute raportate în unele studii de caz-control nu sunt plauzibile și sunt probabil atribuibile unor prejudecăți și erori în ceea ce privește utilizarea auto-raportată a telefonului mobil.
Rezultatele noastre au fost în concordanță cu rezultatele studiilor prospective de cohortă care nu au arătat nicio asociere între utilizarea telefonului mobil și riscul de gliom”, arată studiul publicat în Environment International.
Totuși, nu se știe încă dacă utilizarea precoce a smartphone-urilor are vreun efect în ceea ce privește dezvoltarea tumorilor.
„Trebuie avut în vedere că, acționând ca o barieră de protecție, craniul tinde să se consolideze în jurul vârstei de 12 – 13 ani”, avertizează specialiștii.