„Știința climei este clară: ne îndreptăm într-o direcție greșită”, declară un important raport al ONU privind știința climei, publicat marți.
Acesta face referire mai ales la concentrațiile de gaze cu efect de seră care continuă să crească în atmosferă, dar și la incapacitatea liderilor mondiali de a gândi și adopta strategii viabile pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius.
Cercetătorii din cadrul campaniei „Uniting in Science”, coordonată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), consideră că Pământul se apropie din ce în ce mai mult de un punct de basculare periculos pentru climă.
Părerea lor este bazată pe studierea mai multor factori legați de acest fenomen, pornind de la emisiile de CO2, creșterea temperaturii globale și ajungând până la „punctele de basculare”, schimbările climatice urbane, efectele meteorologice extreme și sistemele de avertizare timpurie.
Aceste schimbări pot duce la efecte abrupte, ireversibile și periculoase, cu implicații grave pentru omenire
Oamenii de știință consideră că, pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris, și anume menținerea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, obiectivele trebuie să fie de șapte ori mai ambițioase.
Asta dacă se dorește cu adevărat menținerea lumii în conformitate cu limita de încălzire convenită la nivel internațional.
Ei mai afirmă că ratele de emisii de combustibili fosili sunt acum peste nivelurile de dinainte de pandemie, lumea îndreptându-se spre o încălzire globală de 2 până la 3 grade Celsius.
Ba mai mult, dacă acest lucru va continua, orașele cu miliarde de locuitori fiind direct responsabile de 70% de emisiile cauzate de om, o criză socio-economică va deveni iminentă.
Inundații devastatoare în Pakistan, secete severe în China și SUA, incendii de vegetație și furtuni
Pentru a ajuta cât mai bine oamenii să-nțeleagă rolul care parvine fiecăruia dintre ei, potențialul și nevoile în materie de astfel de politici, autorii raportului nu s-au sfiit să ofere exemple concrete de catastrofe legate de schimbările climatice.
Astfel ei au adus în discuție inundațiile devastatoare din Pakistan, în urma cărora o treime din țară a ajuns sub apă, secetele prelungite din China și SUA, dar și incendiile de vegetație sau furtunile majore.