Partenerii FIFA și sponsorii Cupei Mondiale trebuie să îndemne forul de conducere al fotbalului mondial și guvernul din Qatar să despăgubească muncitorii migranți.
Ei au avut de suferit în timpul pregătirii acestui eveniment, au declarat marți Human Rights Watch, Amnesty International și FairSquare, potrivit Reuters.
Au fost trimise solicitări sponsorilor și partenerilor FIFA pentru Cupa Mondială
Cele trei organizații pentru drepturile omului au declarat că au scris în iulie celor 14 parteneri corporativi și sponsori ai FIFA pentru Cupa Mondială. Patru dintre aceștia – AB InBev/Budweiser, Adidas, Coca-Cola și McDonald’s – și-au exprimat sprijinul pentru asigurarea de căi de atac pentru lucrători.
Alți zece sponsori nu au răspuns la solicitările scrise de a discuta despre abuzurile legate de turneu. Este vorba de Visa, Hyundai-Kia, Wanda Group, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Crypto și Byju’s.
Critici dure la adresa Qatarului
Qatarul s-a confruntat cu critici intense din partea grupurilor pentru drepturile omului. Ele au legătură cu tratamentul aplicat muncitorilor migranți.
Guvernul din Qatar a declarat că sistemul său de muncă este încă în lucru. În plus, a negat un raport al Amnesty International din 2021.
Potrivit acestuia, mii de muncitori migranți erau încă exploatați. Printre cele mai comune practici s-ar fi numărat reținerea salariilor și taxarea celor care doresc să își schimbe locul de muncă.
Fanii Cupei Mondiale sunt de acord cu despăgubirea muncitorilor migranți
Un sondaj YouGov, comandat de Amnesty, realizat în rândul a peste 17.000 de fani din 15 țări – dintre care 10 europene – a arătat că 73% dintre respondenți ar susține o propunere ca FIFA să despăgubească muncitorii migranți. 10% s-au opus.
Minky Worden a declarat că sponsorii ar trebui să își folosească „influența considerabilă” pentru a exercita presiuni asupra FIFA și Qatarului. Directorul de inițiative globale la Human Rights Watch consideră că este necesară îndeplinirea responsabilităților față de muncitori.
„Mărcile cumpără drepturile de sponsorizare a Cupei Mondiale pentru că vor să fie asociate cu bucuria, competiția corectă și realizările umane spectaculoase de pe teren – nu cu furtul galopant de salarii și cu moartea muncitorilor care au făcut posibilă desfășurarea Cupei Mondiale”, a declarat el.
FIFA a declarat în mai că muncitorii au primit plăți în valoare totală de 22,6 milioane de dolari până în decembrie 2021, cu încă 5,7 milioane de dolari alocate de contractori.
Săptămâna trecută a adăugat că în ultimii ani a fost implementată o gamă largă de măsuri. Acestea privesc îmbunătățirea protecției muncitorilor din Qatar, țară gazdă a Cupei Mondiale începând cu 20 noiembrie.
Citește și Liderii Israelului și Turciei s-au întâlnit după 14 ani