Un fermier din apropierea orașului Graz a fost condamnat la 7 luni de închisoare cu suspendare, alți doi fiind amendați pentru că au vândut unor români, ilegal, carne de porc, Sentința în primă instanță a fost de condamnare la șapte luni închisoare cu suspendare și amendă de 7.500 de euro pentru fermier (7500 euro) și de 3.600 de euro pentru celălalt fermier implicat, și o amendă de 5.400 euro pentru ginere, potrivit g4media.ro.
Bărbatul de 65 de ani a fost acuzat de fraudă și încălcarea Legii privind siguranța alimentară și protecția consumatorilor
Procesul începuse deja în luna august. Numeroși vânzători de carne au semnalat oportunitatea extrem de ieftină de a cumpăra carne de porc. Acuzația nu a fost doar de încălcare a Legii privind siguranța alimentară și protecția consumatorilor (LMSVG), ci și de fraudă, deoarece cumpărătorii de carne ar fi fost înșelați.
Alături de el au mai fost acuzați și ginerele său, dar și un prieten, care era fermier. Sacrificarea porcilor la domiciliu a fost legală în trecut în Austria, de câțiva ani legislația prevăzând norme riguroase ce trebuie respectate. Cei trei cetățeni austrieci sunt acuzați că au furnizat în România carne de porc fără să țină cont de normele în vigoare. Bărbatul de 65 de ani a mărturisit sacrificarea ilegală, ginerele său recunoscând că l-a ajutat.
Clienții români ar fi știut că nu este o firmă certificată, susțin fermierii austrieci
Sănătatea este importantă pentru mine și m-am gândit că în Austria totul este în regulă cu sacrificarea, s-a disculpat un cumpărător din România. Un kilogram de carne a costat 1,85 euro, a declarat un client, judecătorului. Românul și-a cumpărat un porc cu vărul său în anul 2021, înainte de Crăciun. ”Am făcut asta pentru că este crescut tradițional și nu am putut să mergem acasă unde avem porcii, din cauza interdicțiilor legate de pandemie”, a spus acesta. Bărbatului i s-a părut în regulă deoarece chiar fermierul a tăiat porcul, fiind un lucru obișnuit ca clienții să ajute la sacrificarea animalului. Potrivit unui alt client, carnea a fost bună, proaspătă și mai ieftină decât în magazine. Inspectorii sanitari susțin că sacrificarea se efectua în condiții improprii, carnea fiind depozitată într-o cadă și pe podeaua murdară.