Dacă Ludovic pare mai stresat din fire, Kelemen e un optimist. Discută cu calm de coronavirus și de sărbătorile de Paște în același paragraf ( nu știm dacă e vorba de cel ortodox sau cel catolic ). Pandemie, pandemie, dar speranța moare ultima.
”Este o situaţie la care probabil că aproape cu toţii eram convinşi că se va ajunge – prelungirea acestei situaţii de urgenţă cu o încă o lună. Era clar că nu se termină într-o lună, era clar că trebuie să intrăm cu aceste restricţii încă câteva săptămâni. Sper ca după 15-16 mai, încet, încet vom reuşi să revenim la normal, dar depinde de fiecare dintre noi cât de mult respectăm aceste restricţii şi dacă într-adevăr vârfurile după Sărbătorile de Paşte se vor orienta spre o descreştere, spre o scădere a cazurilor de infecţie” a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor nu mai ține cont de frăția de sânge cu Ludovic. Cumva, amândoi împart același ADN și amândoi țin întotdeauna să aibă dreptate. Sau ultimul cuvânt. Ludovic pleacă din ședințe, ignoră Parlamentul și amână discuțiile despre buget. Cam astea ar fi, pe scurt, supărările lui Kelemen, frate de a șaptea spiță cu Orban, dar tot un fel de frate:
”Rectificarea de buget trebuia făcută demult, din punctul nostru de vedere. Noi am spus încă din prima săptămână că n-are ce să aştepte Guvernul – rectificarea trebuie făcută imediat şi mă mir că n-au făcut-o. Oricum, un buget care a fost aprobat prin asumare, ocolind Parlamentul de la bun început, şi fără această criză era ştiut că nu va rezista. Dar în această situaţie sigur trebuia făcută o rectificare. Din păcate, în această perioadă de trei – patru săptămâni n-a existat un dialog între Guvern şi Parlament şi eu sper că în ultima clipă măcar o astfel de deschidere va exista, fiindcă trebuie să treacă după aceea Ordonanţa de urgenţă prin Parlament. Este bine să se ştie la nivelul Parlamentului ce vrei să faci, inclusiv cu rectificarea, Şi sper ca, după aceasta perioadă de tensiune maximă, cei din Guvern vor găsi timp suficient să dialogheze şi cu Parlamentul”.
Multe ar fi trebuit făcute înainte de apariția primului caz de coronavirus în România. Dar, așa e la noi, îmbrățișăm zilnic sintagma ”las-o, că merge și așa”. Iar dacă nu merge, e ușor să găsim un vinovat de serviciu.
Frate, frate, dar politica se face pe bani. Iar când ambii sunt la fel de plini de sine, ce importanță are încă o ceartă, chit că se duce pe vremea coronavirusului? Și, până la urmă, virusul va trece. Supărările politice, nu.
Citește și: Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan par să rezoneze