În Oceanul Indian din jurul Insulelor Maldive, au fost descoperiți, aflați la o adâncime cu puțină lumină, peșți ce trec printr-o schimbare de sex spectaculoasă. Ei ajung de la a fi femele la masculi viu colorați atunci când sunt la maturitate. La o adâncime de 40-70 de metri în Oceanul Indian, sunt bancuri de pești viu colorați care au mărimea unui deget. Ei niciodată nu se ridică la nivelul recifelor de corali de la suprafață. Labridul cu „voal” rozaliu (Cirrhilabrus finifenmaa) este una dintre speciile pe care oamenii de știință ce se scufundă la mare adâncime le-au găsit în zona mezofotică (crepusculară), potrivit digi24.ro.
Zona se află între nivelul puțin adânc dar luminat de soare și partea adâncă și întunecată a oceanului, întinzându-se pe aproape 150 de metri în jos
„Zona mezofotică este una dintre cele mai puțin explorate regiuni din recifele de corali”, spune Yi-Kai Tea, cercetător postdoctoral la Institutul de Cercetare al Muzeului Australian din Sydney. Potrivit acestuia, zona este în general situată la o adâncime insuficient de adâncă pentru a sonda cu submarine, prea complexă pentru a lansa năvoduri și a draga și prea adâncă pentru scufundări folosind tehnici tradiționale. Pentru a fotografia și colecta specimene din zona mezofotică, oamenii de știință folosesc echipament specializat de scufundare care recirculă aerul expirat și nu elimină bule de aer direct în apă precum fac scafandrii normali.
Prin controlul atent al mixului de gaze, eliminând dioxidul de carbon în exces și adăugând mai mult oxigen necesar, scafandrii își pot extinde scufundările până la 100 de metri. Labridele cu voal rozaliu au fost numite în 2022: finifenmaa, ceea ce înseamnă trandafir (roză) în limba locală divehi, fiind o dublă referință la peștele colorat și la floarea națională din Maldive, trandafirul roz, care are același nume de specie.
Este pentru prima dată când un cercetător din Maldive a descris o nouă specie nativă regiunii, spune Tea.
La fel ca alte specii de labride, labridul cu voal rozaliu își schimbă înfățișarea și sexul odată cu vârsta Ei iși încep viața ca femele și devin masculi la maturitate, coloritul fiind tot mai intens. Masculii sunt acoperiți de culori nupțiale splendide în timpul sezonului de împerechere, probabil pentru a impresiona femelele.
Labridele cu voal rozaliu sunt deja colectate din mediul lor natural pentru comerțul acvariilor ornamentale, specimenele fiind momentan în abundență. „Din ceea ce știm, nu se află într-un risc imediat”, spune Tea.