În jur de un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate, după ce aproximativ o sută de milioane de teste de rutină pentru cancer au fost anulate pe durata pandemiei, în Europa, cred experții medicali.
Mai mult de jumătate dintre pacienţii care aveau cancer au fost nevoiţi să-şi amâne operaţiile sau şedinţele de chimioterapie, se mai arată în raport.
„Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul. Acesta a adăugat că în plus a fost afectată serios şi cercetarea oncologică, laboratoarele fiind închise iar testele clinice anulate în primul val al pandemiei. „Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate”, a adăugat acesta, potrivit digi24.ro.
Un alt efect al pandemiei este că pacienţii care se prezintă acum la medic au forme mai grave ale bolii.
Potrivit raportului, există dovezi că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancere în stadii mai avansate în comparaţie cu perioada pre-pandemică, ca urmare a întârzierilor substanţiale când vine vorba de diagnosticare şi tratament. „Acest lucru va pune presiune pe sistemele oncologice europene pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în raport.
Potrivit documentului, programele de prevenire sau depistare timpurie a cancerului nu primesc o finanţare adecvată în Europa.
„Se estimează că 40% dintre cazurile de cancer din Europa ar putea fi prevenite dacă programele de prevenţie ar folosi mai eficient datele pe care le avem despre factorii de risc care duc la apariţia bolii”, a declarat Anna Schmütz, de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului.
NASA a lansat cea mai puternică rachetă spre Lună