Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut câteva recomandări privind sacrificarea porcului în gospodărie, dar și la comercializarea cărnii de porc și a produselor preparate din aceasta. La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc, potrivit ziare.com.
ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate și înregistrate sanitar veterinar
Astfel va exista siguranța că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost controlate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se pun în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă. Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, avertizează reprezentanții ANSVSA
. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)
. Înainte de sacrificarea porcului trebuie solicitat avizul medicului veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol; asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respectă cerinţele de bunăstare a animalelor.„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND”, a comunicat ANSVSA.. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA (digestie artificială)”, a transmis ANSVSA.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Polițiștii de frontieră din aeroporturile din Marea Britanie intră în grevă