Agenția Națională de Integritate (ANI) a depus o plângere la Parchetul General împotriva șefului Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu Buică, care este acuzat că și-a angajat cumnata consilier în cadrul instituției. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin-Florin Mitulețu Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat de presă remis luni de ANI. potrivit digi24.ro.
Cristian Petraru, fost șef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019, a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că președintele AEP ar fi numit-o într-o funcție din instituție pe cumnata sa, sora soției sale.
El a primit de la ANI în decembrie 2022, după aproape un an și jumătate, o adresă în care informat că în dosarul plecat de la sesizarea sa a fost întocmit un ”raport de evaluare prin care au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie penală”, potrivit declarației lui Cristian Petraru.
Potrivit ANI, în exercitarea atribuțiilor de președinte al Autorității Electorale Permanente, Mitulețu Buică „a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.
Articolul 301 din Codul Penal face referire la conflictul de interese și prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare.” Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, potrivit Art. 301.
Poliția în alertă, după răpirea unei fetițe din județul Sibiu