Rezervele de apă ale Europei se epuizează, avertizează specialiștii, care spun că suntem în pragul unei catastrofe hidrologice. În lunile de vară din 2018 și 2019, în Europa Centrală a existat o penurie severă de apă, de atunci nivelul apelor subterane a rămas scăzut, potrivit digi24.ro.
Problemele apărute în pânza de apă se pot acutiza și nu vor putea fi rezolvate decât într-un timp foarte lung, de până la câteva decenii, a afirmat climatologul Roxana Bojariu.
Oamenii de știință au avertizat că Europa este în pragul unei catastrofe din cauza secării rezervelor de apă subterană. În lunile de vară din 2018 și 2019, Europa Centrală s-a confruntat cu o lipsă severă a apei. De atunci, nu a avut loc nicio creștere semnificativă a nivelurilor de apă subterană, care au rămas în continuare foarte scăzute. Efectele acestei secete prelungite au fost evidente în Europa în vara anului 2022. .
„Seceta din vara anului 2022 se pare că a fost unică în ultimii 500 de ani, dar ea a venit după mai mulți ani în care am avut un grad mai mare sau mai mic de reducere a resursei de apă într-o regiune sau alta a Europei”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog
.
Agenția Europeană de Protecție a Mediului estimează că 65% din resursa de apă potabilă e furnizată de aceste ape subterane în Europa, 25% din apa necesară agriculturii fiind furnizată de aceste ape subterane, implicațiile fiind foarte multe. Pe de altă parte, trebuie sa realizăm că problemele în pânza aceasta de apă subterană se pot acutiza și se pot rezolva în timp mult mai mare, fiind nevoie de ani și chiar decenii până când apele subterane să revină la condițiile de dinainte de perturbația impusă asupra lor.
Cântărețul Mircea Rusu, condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la delapidare