Folosirea incorectă a antibioticelor în zootehnie, mai ales în gospodării mici, este un fenomen extins în România, unde cantități foarte mari de antibiotice se vând încă fără prescripție în farmaciile veterinare, potrivit g4media.ro.
Informațiile sunt confirmate de Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, conf. univ. dr. Viorel Andronie, care estimează că în prezent 60% dintre antibioticele vândute în farmaciile veterinare se dau fără rețetă.
„Enorm”, evaluează președintele Colegiului Medicilor Veterinari, care afirmă că procentul este totuși în scădere față de anul trecut, când procentul era de aproximativ 80%. Viorel Andronie afirmă chiar că unele farmacii își asumă intenționat riscul de a plăti amenzi pentru că volumul vânzărilor fără rețetă ar fi foarte mare. În plus, spune președintele Colegiului Medicilor Veterinari, autoritățile nu ar avea încă instrumente suficiente pentru a controla mai eficient fenomenul.„Cuantumul amenzilor [n.r. pentru farmaciile care vând antibiotice fără prescripție] este foarte mic, iar personalul de control este insuficient”, constată Viorel Andronie.
Riscul major pentru sănătatea publică este dezvoltarea rezistenței la antibiotice.
La nivelul vânzării de antibiotice veterinare și al folosirii lor în micile gospodării, fenomenul pare scăpat de sub control. „Legea nu le dă voie farmaciilor veterinare să vândă antibiotice și antiparazitare fără rețetă. E ca la farmaciile umane. Dar farmaciile veterinare dau antibiotice și antiparazitare fără control”, ne-a declarat un medic veterinar concesionar din regiunea Moldova, care a dorit să nu își dezvăluie identitatea. Mai mult, vorbind din experiență, medicul veterinar spune că micii fermieri care ajung în posesia antibioticelor nu respectă rigorile tratamentului:
„Să dau un exemplu, să luăm tratamentul unei vaci cu antibiotic. Dacă prospectul scrie că se dă un mililitru de antibiotic, omul îi dă 2 mililitri, să fie acolo. E o realitate văzută de mine în teren. Toți folosesc antibiotice și antiparazitare, în prostie. De multe ori nici nu anunță veterinarul”.