An compromis pentru apicultura din Buzău din cauza ninsorilor şi temperaturilor scăzute

Valul de frig de la începutul lunii aprilie a afectat grav familiile de albine.

Temperaturile scăzute din ultima perioadă şi ninsorile compromit producţia de miere, cu atât mai mult cu cât apicultorii se confruntă cu preţuri de dumping pe piaţa naţională. Mai nou ei încearcă să combată un parazit care afectează familiile de albine, potrivit g4media.ro.

Potrivit Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti (AAP) Buzău, condiţiile meteo înregistrate în ultimele luni şi in special valul de frig din debutul lunii aprilie au afectat grav familiile de albine.

„Situaţia este deosebit de dificilă pentru noi apicultorii, în această perioadă familiile de albine trebuiau să se dezvolte în schimb din pricina temperaturilor şi a faptului că iată acum şi ninge afară, familiile nu au reuşit să se dezvolte. Ştim foarte bine că în interiorul familiilor de albine trebuie să se asigure o temperatură de până în 35 de grade pentru menţinerea puietului, ceea ce este foarte greu, am avut şi -7 grade zilele trecute. Putem spune că am început foarte greu anul. În luna februarie au fost temperaturi ridicate, albinele au ieşit afară, s-au uzat iar acum nu se mai pot regenera astfel încât să trăiască mai mult, până se naşte altă albină mai tânără. Ne confruntăm şi cu faptul că familiile de albine trebuiau să-şi asigure din natură polenul şi nectarul lor pentru dezvoltarea”, a declarat Mihăilă Prahoveanu, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzău.

Apicultorii se aşteaptă la un an compromis din punct de vedere al producţiei de miere

În zonele de deal şi de munte, florile pomilor fructiferi au fost afectate de frig, vânt şi zăpadă iar mutarea albinelor pe terenurile cultivate cu rapiţă nu va conduce rezultatele aşteptate din pricina faptului că familiile nu sunt dezvoltate. Condiţiile meteo nu sunt singurele care vor determina un rezultat dezastruos în acest an pentru apicultori, a declarat Mihăilă Prahoveanu, preşedintele AAP. Din aceste motive, potrivit reprezentanţilor asociaţiei, din cei 700 de membrii înregistraţi la nivelul judeţului Buzău au mai rămas în jur de 500 iar numărul este într-o continuă scădere.

Tone de pește, confiscate de polițiști din piețele din București