Recifele de corali din Marea Mediterană şi din Marea Roşie, în pericol de dispariție

Cauza o reprezintă dispariţia în masă a aricilor-de-mare

Dispariţia în masă a aricilor-de-mare din Marea Mediterană şi din Marea Roşie ameninţă recifele de corali din aceste regiuni, inclusiv un recif aflat în apropiere de oraşul costier israelian Eilat, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv. Aricii-de-mare sunt importanţi pentru sănătatea recifelor de corali. Ei se hrănesc cu alge, care, în absenţa lor, s-ar înmulţi excesiv şi ar ucide recifele, care sunt deja extrem de ameninţate. Acum a apărut încă un factor periculos, au avertizat cercetătorii israelieni, potrivit g4media.ro

Oraşul Eilat se află în Golful Aqaba, unde întreaga populaţie de arici-de-mare a fost distrusă în doar câteva luni. Un arici-de-mare care este infectat poate să devină un simplu schelet lipsit de ţesut viu într-un interval de doar două ore

. Specia afectată este Diadema setosum, cunoscută şi sub numele de „arici-de-mare Diademă”, a fost observată pentru prima dată în Marea Mediterană în 2006 şi s-a răspândit de atunci pe scară largă în regiune. O dispariţie în masă a acestei specii, cauzată de protozoare ciliate, a fost observată iniţial în ianuarie 2022 în jurul Insulelor Virgine Americane. În lunile următoare, observaţii similare au fost făcute în regiuni extinse din Marea Caraibilor. Protozoarele ciliate sunt organisme compuse dintr-o singură celulă şi care prezintă pe suprafaţa lor mici fire subţiri (cili – n.red.), cu ajutorul cărora se deplasează. Aceste organisme trăiesc adeseori în apă şi de multe ori sunt inofensive.

Totuşi, anumite „rude” ale lor sunt învinovăţite în prezent pentru moartea în masă a altor animale marine, precum rechinii.

După incidentul din ianuarie 2022, Marea Mediterană şi Marea Roşie au fost la rândul lor foarte repede afectate. Epidemia se răspândeşte într-un ritm fără precedent, au avertizat cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv. Zoologul israelian Omri Bronstein a avertizat că o acţiune imediată este necesară pentru salvarea aricilor-de-mare Diademă care sunt încă sănătoşi: „Trebuie să conservăm o populaţie reproducătoare pentru această specie, în sisteme de apă izolate, departe de apa mării”. Ar fi singura cale pentru salvarea acestor vieţuitoare şi reproducerea lor în viitor.

Transportatori ucraineni șantajați de o grupare infracțională din Suceava