O balenă ucigașă pe care cercetătorii au numit-o Gladis cea Albă a învățat un grup de orci să atace bărcile din zona Gibraltarului și a coastei de vest a Peninsulei Iberice. Ele au lovit deja trei bărci, scufundând două dintre ele.
Cercetătorii cred că o orcă femelă pe nume Gladis cea Albă s-ar putea să dorească să se răzbune pe oameni după ce a fost traumatizată de o coliziune cu o barcă sau după ce a fost prinsă în plasele folosite în pescuitul ilegal.
Atacurile ei sunt copiate acum de celelalte balene ucigașe cu care intră în contact, care au învățat de la Gladis să lovească vasele din Marea Mediterană. Comportamentul acestui grup de balene ucigașe condus de Gladis i-a îngrijorat pe cercetători, care se tem că orcile mai tinere vor învăța și ele cum să scufunde bărci.
Pe data de 2 mai, șase balene s-au izbit de coca unui vas Bavaria 46 care naviga în apele din Strămtoarea Gibraltar în apropiere de Tangier, Maroc. Atacul care a durat o oră i-a uimit pe cei aflați la bord. „Nu mi-a venit să cred când le-am văzut”, a spus Janet Morris, consultant în afaceri.
Orcile și-au pierdut până la urmă interesul față de barcă, dar nu înainte să provoace pagube mari în valoare de mii de lire sterline care au lăsat vasul într-o stare precară.
Atacul din Strâmtoarea Gibraltar, o rută vitală de pentru zona Mării Mediterane a venit după un incident similar ce s-a petrecut în luna noiembrie a anului trecut în apropiere de coasta Portugaliei. Un vas cu echipaj francez s-a scufundat în portul Viana do Castelo după ce balenele ucigașe au provocat crăpături care au făcut ca barca să ia apă. Un grup de trei orci au atacat o a treia ambarcațiune cu pânze, care s-au scufundat după ce i-a fost străpunsă cârma în largul coastei Spaniei la doar două zile după incidentul din Strâmtoarea Gibraltar.
„Orca traumatizată este cea care a inițiat acest comportament de contact fizic cu barca”, a spus Alfredo Lopez Fernandez, un biolog de la Universitatea din Aveiro, Portugalia, și reprezentant al grupului de lucru Atlantic Orca.