Uniunea Europeană ar trebui să facă eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, în special pentru sectoarele cu lipsă de forță de muncă, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, potrivit g4media.ro.
„Cred că este un lucru care avansează progresiv […] pentru că noile generații au o anumită viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală. Sunt deschis la acest lucru”, a spus Schmit.
În Portugalia avansează un proiect pilot pe această temă, comisarul subliniind că „nu există o poziție comună” în UE privind săptămâna de lucru redusă. „Cred că este ceva ce se va întâmpla pe baza unor acorduri între partenerii sociali”, a spus el. Dând exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat cere progrese în implementarea săptămânii de patru zile și unde unele companii prezintă deja această soluție pentru a recruta lucrători, și anume în sectorul transporturilor, Schmit adaugă că „reducerea timpului de lucru poate fi o modalitate de a atrage” angajați.
„Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive”, a spus el, subliniind că „este un aspect care face obiectul negocierilor între partenerii sociali”.
Pentru UE, „cea mai mare problemă nu este atât de mult șomajul”, ci mai degrabă deficitul de forță de muncă. „Multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare”, a adăugat el. În Portugalia, în cadrul Agendei privind munca decentă, este planificat un proiect pilot pentru a testa săptămâna de patru zile în mod voluntar și fără pierderi de venit. În bilanțul primei faze a acestui proiect pilot, dezvăluit în luna martie, s-a anunțat că la cea de-a doua fază a programului de implementare a săptămânii de patru zile participă 46 de întreprinderi dintr-un total de 99 interesate.