Arheologii din Mexic au descoperit rămășițele unui vechi oraș mayaș în jungla din Peninsula Yucatán, fiind vorba despre mai multe structuri asemănătoare unor piramide cu o înălțime de peste 15 metri. Ceramica dezgropată în sit pare să indice că acesta a fost locuit între anii 600 și 800 d.Hr., o perioadă cunoscută sub numele de Clasicul târziu, potrivit g4media.ro.
Arheologii au denumit situl Ocomtún (coloană de piatră în limba mayașă). Mayașii sunt considerați a fi fost una dintre marile civilizații din emisfera vestica.
Aceasta este renumită pentru templele lor piramidale și marile clădiri din piatră într-o zonă care astăzi se află în sudul Mexicului, Guatemala și Belize. Rămășițele au fost descoperite într-o rezervație ecologică din statul Campeche, o zonă atât de densă de vegetație încât a fost puțin explorată. Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a declarat că descoperirea sa a fost rezultatul unor lucrări de teren menite să documenteze arheologia din zonele joase mayașe centrale, o zonă care se întinde pe o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați de junglă nelocuită. INAH a precizat că scanarea cu laser efectuată de Universitatea din Houston a ajutat echipa de cercetare să identifice „numeroase concentrări de structuri prehispanice”. „Situl ar fi servit ca un centru regional important”, a declarat Sprajc într-o declarație publicată de INAH. Coloanele cilindrice de piatră care i-au determinat pe cercetători să numească situl Ocomtún erau probabil intrări în camere din părțile superioare ale clădirilor, a adăugat el. Potrivit lui Sprajc, situl a suferit probabil modificări considerabile între anii 800 și 1000 d.Hr. înainte de a cădea victimă a prăbușirii civilizației Maya de câmpie în secolul al X-lea.
Doua femei reținute, după ce și-au obligat copiii să cerșească în județul Bihor