Moleculă esențială vieții, descoperită în cosmos de telescopul spațial James Webb

Este vorba despre cationi de metil într-un disc protoplanetar, numit d203-506, care se învârte în jurul unei tinere stele pitice roșii.

Astronomii au detectat pentru prima dată în spațiu o moleculă crucială de carbon, cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Compusul, numit meteniu sau CH3+, a fost localizat într-un sistem stelar tânăr, situat la 1.350 de ani lumină de Pământ, în nebuloasa Orion, potrivit g4media.ro.

Observatorul spațial a detectat cationi de metil într-un disc protoplanetar, numit d203-506, care se învârte în jurul unei tinere stele pitice roșii.

Aceste discuri, alcătuite în mare parte din gaz și praf, sunt rămășițele rămase în urma formării stelelor. Planetele se nasc în aceste halouri stelare mari, dând naștere unor sisteme planetare. Un studiu care detaliază această descoperire a fost publicat în revista Nature. Stelele pitice roșii sunt mult mai mici și mai reci decât soarele nostru, dar sistemul d203-506 este încă biciuit de lumina ultravioletă puternică provenită de la stelele vecine tinere și masive.

În cele mai multe scenarii, se așteaptă ca radiațiile ultraviolete să nimicească moleculele organice, dar echipa a prezis de fapt că radiațiile ar putea furniza o sursă de energie necesară care să permită formarea meteniului.

„Această detecție nu numai că validează sensibilitatea incredibilă a lui Webb, dar confirmă, de asemenea, importanța centrală postulată a CH3+ în chimia interstelară”, a declarat într-un comunicat Marie-Aline Martin-Drumel, coautoare a studiului, cercetătoare la Institutul de Științe Moleculare de la Universitatea Paris-Saclay din Orsay, Franța.

Alertă de ploi, grindină și vijelii pentru 12 județe